Újabb élelmiszerekre vet ki büntetőadót a kormány

gazdaság

Megemelik és új árukra is kivetik a chipsadóként ismert, hivatalosan népegészségügyi termékadónak nevezett adót. Emiatt július 1-jétől durván megemelkedik néhány élelmiszer ára.

Június 4-én jelent meg az extraprofitadókról szóló kormányrendelet, amely a korábban bejelentett különadók részletszabályait tartalmazza. Ebben szerepel az is, hogy a kormány július 1-jétől megemeli a köznyelvben chipsadóként elhíresült, hivatalosan népegészségügyitermékadó-köteles (neta) termékek adómértékét, és számos új termékcsoportra kiterjeszti a hatályát – írta meg a Szabad Európa.

Új elem a szabályozásban, hogy míg eddig a cukortartalom miatt adóztatott termékkörök esetében az határozta meg, hogy a neta hatálya alá tartozik-e az adott áru, hogy a cukortartalma meghaladott-e egy meghatározott szintet, a módosítás alapján az előírt limitnél kevesebb cukrot tartalmazó termékek is adókötelessé válnak – nyilatkozta a portálnak Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere.

„A mostani jogszabályváltozás alapján az érintett termékkörökben minden olyan termék adóköteles lesz, amely hozzáadott cukrot tartalmaz, vagyis bármilyen mennyiségű hozzáadott cukortartalom esetén netát kell fizetni” – mondta a szakértő. Hozzátette: a határértéket meg nem haladó cukortartalmú termékek a normál adómértéknél alacsonyabb kulccsal adóznak.

Szintén új fejlemény, hogy a jogalkotó a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedte, vagyis míg korábban azok a gyártók, amelyek édesítőszerrel pótolták a termékek receptúrájában a cukrot, mentesülhettek a chipsadó megfizetése alól, most már viszont adókötelezetté váltak.

Ez a módosítás rengeteg terméket beemel az adó hatálya alá. Új elemként bekerültek a sós snack kategóriába például a puffasztott gabonatermékek is. Szintén nagy horderejű változás, hogy két kategóriával bővül az adóköteles termékek köre. Új termékkörként ugyanis bekerül az adóköteles termékek közé a csemege és az előrecsomagolt édes, sós tészta termékkör” – tette hozzá a PwC szakértője.

A csemege termékcsoportba olyan áruk tartoznak, mint például a müzlik és a gabonapelyhek, kandírozott gyümölcsök, gyümölcspépek; a tészták esetében pedig például a töltött tészták.

Kikerülnek viszont a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholtermékek, mint a pálinka, whisky, rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét. Vagyis ami eddig netaként folyt be a költségvetésbe, azt júliustól jövedéki adóként kell megfizetni.

A népegészségügyi termékadó bevezetésekor deklarálták, hogy a cukor és a só egészségtelen. „Továbbra is igaz ugyanakkor, hogy nem minden cukor- és sótartalmú termékre vonatkozik a jogszabály. Például a cukrozott tejtermékek, a Túró Rudi, a kakaó, a joghurt cukrot, a felvágottak sót tartalmaznak, egyik termékkör sem adóköteles” – mondta. Szük Balázs szerint önmagában a só és a cukor sem adóköteles, vagyis ha valaki a boltban vesz egy kiló cukrot, nem fizet netát.

Ezt elég keményen meg fogja mindenki érezni a pénztárcáján, nagymértékű áremelés lesz” – mondta a Szabad Európának egy, a nagy élelmiszerláncoknak beszállító importőr vezetője. A neve elhallgatását kérő szakember szerint a gyártók és a forgalmazók egyértelműen beépítik az áraikba a netaadó-emelés költségeit.

Mivel a jogszabály mindenkire vonatkozik, az üzletek sem tiltakoznak, vagyis jelentős mértékben emelkedhet bizonyos élelmiszerek ára. „Mi megemeljük az árat, az üzletlánc ráteszi a nem kicsi árrést, és erre jön még a 27 százalékos áfa. A vásárlók majd fogják a fejüket, hogy a kedvenc kekszük, müzlijük vagy tésztájuk miért lett hirtelen olyan drága” – tette hozzá az importőr.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.