Lázár János 2011-ben még ellenezte a vármegyék ötletét

közélet

Lázár János és Harrach Péter kormánypárti politikusok korábban még ellenezték, hogy a megyéket nevezzék át vármegyékre. – írja a Hírklikk.

Lázár 2011. március 28-án ellenérzéseit azzal indokolta, hogy „a vármegyének nem jó történeti aspektusai vannak”.  „Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot” – derül ki a 444.hu cikkéből.

Nem sokkal később az M1-en azt is elmondta, hogy szerinte egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs. Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja – tette hozzá.

Akkor a kormánypárti frakciók végül elvetették az ötletet: 264 igen és 41 nem szavazattal fogadták el Lázár és Harrach módosítóját.

A kérdés azért lett ismét aktuális, mert Kocsis Máté kedden benyújtotta az Alaptörvény tizenegyedik módosítását célzó javaslatot, amely „a történelmi hagyományok miatt” a megyéket vármegyékre nevezné át.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.