Kövér szét is ültetheti a képviselőket a Parlamentben

politika

Ezentúl a házelnök dönt majd arról is, hogy egy országgyűlési képviselő hova üljön a parlamenti patkóban. Eddig mindenki maga döntötte el, hogy a frakciójának kijelölt területen belül hol lesz a helye, egy törvénymódosítás révén a jövőben Kövér László joga lesz ennek meghatározása is. Ez a javaslatcsomag írja elő a képviselők újfajta vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét és az eseti jelölő bizottságok megszűnését is. – írja a HVG.hu.

Szűkítené az országgyűlési képviselők választási lehetőségét egy, az országgyűlési törvényhez a kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott módosító javaslat: ezentúl a képviselők nem dönthetnének szabadon arról, hogy ki mellett akarnak ülni a Parlamentben. – írja a portál.

Az ülésrendet – azt, hogy az egyes képviselőcsoportok tagjai, illetve a független képviselők hová ülnek a padsorokban – a javaslat szerint a jövőben a házelnök határozná meg. Vagyis Kövér László dönthetné el, hogy ki hova ül, miközben eddig mindenki maga választhatta meg, hogy a frakciójának megfelelő területen belül hol ül. – áll a cikkben.

A javaslat indoklása szerint “az ülésrend megállapítása vonatkozásában a hatályos szabályozás nem tartalmaz rendelkezést, ezt pótolja a javaslat az erre vonatkozó házelnöki hatáskör megteremtésével”. Annyi engedmény van, hogy amikor a házelnök az Országgyűlés megalakulását követően megállapítja a képviselők üléstermi helyét, “mérlegeli a képviselőcsoport-vezetők erre irányuló indítványait”.

Ugyanez a módosító csomag tartalmazza azt is, hogy a fideszes többségű parlamenti szakbizottságokhoz kerül például az alkotmánybírók és az ÁSZ-elnök jelölése. A javaslat szerint az eseti jelölő bizottságok megszűnnek és az egyes közjogi tisztségviselők jelölésének joga a szakbizottságoké lesz.

Jelenleg egy ilyen eseti bizottság, az Állami Számvevőszék elnökét jelölő testület létezik, ám ez ugyanúgy kétharmados kormánypárti többségű, mint a gazdasági bizottság, amelyhez várhatóan átkerül a jelölés joga, így érdemi változást valószínűleg nem hoz ez az intézkedés.

A javaslat indoklása szerint a változtatásra “a parlamenti eljárásban lefolytatandó a jelöltállítási szabályok egységesítése és koherenssé tétele” miatt van szükség. A módosítás vonatkozik a Médiatanács tagjainak, valamint a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma tagjainak jelölésére is, amihez a médiatörvényt is módosítani kell.

Ugyanez a törvénymódosító javaslatcsomag rendelkezik a képviselők újfajta vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről is. Mint arról a hvg.hu is írt, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető bejelentése szerint átalakítja a kormány a vagyonnyilatkozatok rendszerét az Európai Parlament rendszerének mintájára, amely lényegében megegyezik a német szabályokkal is, vagyis például az ingatlanvagyonukra egyáltalán nem lehet majd rálátni. – fogalmaz a portál.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük