Fekete-Győr András: Az elszegényedés költségvetése helyett fektessünk az emberek jövőjébe!

egészség ellenzék oktatás pénz

Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője és Tóth Endre, a Momentum parlamenti képviselője, valamint a költségvetési bizottság tagja sajtótájékoztatón mutatták be, hogy a Momentum milyen javaslatokat nyújtott be a költségvetés módosítása érdekében.

„A Fidesz költségvetése a megszorításokkal, az adóemelésekkel egyértelműen az elszegényedés költségvetése.” – kezdte a sajtótájékoztatót Fekete-Győr András.

A Momentum frakcióvezetője szerint a Fidesz nem gondolkodik távlatokban, csak napi, politikai és háttérországuk gazdasági érdekeinek mentén kerülnek kidolgozásra a Fidesz javaslatai. „Olyan befektetéseket és beruházási tételeket tartalmaz a Fidesz költségvetése, amelyektől az ember hátán feláll a szőr. Ezzel szemben a Momentum költségvetési javaslatai egy jövővédő költségvetés, amely nem megszorításokban, hanem az emberek megsegítésében gondolkodik.” mondta a Momentum politikusa.

Fekete-Győr András hozzátette: „A Momentum javaslataira lenne pénz a költségvetési tervezetben. Sok javaslatot nyújtottunk be, annak érdekében, hogy megmutassuk, Orbán megszorításaival szemben van valós alternatíva.”

Tóth Endre elmondta, hogy a kormány költségvetési tervezete az elszegényedésről szól, azonban a Momentum frakciója azon fog dolgozni, hogy ezt a költségvetési vitában kijavítsák.

A kormány eddigi intézkedései nem tudták megfékezni az áremelkedést és az inflációt – és a kormány által benyújtott költségvetésében egyáltalán nem látszik, hogy tervezne bármiféle komoly reálbér növeléssel. – kritizálta a Fidesz költségvetési tervezetét Tóth.

A Momentum ezért benyújtott egy jövővédő módosító csomagot, mely több fontos alapból áll: Jóléti Alap, Jövővédő Alap, Egészségvédő Alap, valamint a helyi javaslatok megjelenítésére a Fejlődő vidék és a Budapest 2.0 Alapok – Tóth ezeket a továbbiakban részletesen kifejtette. 

A Jóléti alapban azonnali 20%-os béremelést javasol a Momentum minden közszolgálatban dolgozónak, annak érdekében hogy csökkentsük az infláció negatív hatásait – ezt a javaslatot támogatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati dolgozók Szakszervezete is. A Jóléti Alap része még a pedagógus bérek 50%-os, a rendőrök és a tűzoltók általános bérkorrekciója, valamint egy egyszeri, különleges támogatás azoknak a rászorulóknak, akiket a megélhetési válság különösen rosszul érint.

A Jövővédő Alap a hosszú távú szemléletet igyekezne a költségvetésben garantálni. Ebben az alapban az egyik fő pillér az oktatás kiemeltként kezelése: az 50%-os béremelés mellett megjelenik benne egy Szolgálati Lakásprogram is, mely kifejezetten fiatal pedagógusoknak és közszolgálatban dolgozóknak szól. Az alap másik fontos része a környezetvédelem, a környezet megóvása a jövő gyermekei számára – ehhez egy zöld rezsicsökkentési program keretében 100.000 lakás energetikai korszerűsítését javasolja a párt, valamint a kötöttpályás közlekedés fejlesztését.

A harmadik, Egészségvédő Alap célja, hogy a magyar emberek egészségügyi ellátását javítsuk és korszerűsítsük. A javaslat olyan intézkedéseket tartalmaz az egészségügyi szakdolgozók 30%-os béremelése mellett, mint a digitális egészségügy markáns fejlesztése, vagy épp az antiallergiás injekciók beszerzése és biztosítása minden oktatási intézményben.

A sajtótájékoztató végén Tóth Endre hozzátette: „A magyarok érdeke, hogy a költségvetés ne rövidtávon gondolkozzon, hanem hosszútávon megélhetést megbecsülést és biztonságot biztosítson minden magyarnak. Mi olyan költségvetést alkottunk, amely lehetővé teszi, hogy az embereknek ne kelljen létbizonytalanságban élnie és megvédi a magyarok jövőjét.”

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.