Zelenszkij felhívta Orbán Viktort és meghívta Ukrajnába

közélet

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kedden felhívta Orbán Viktor miniszterelnököt; a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor a tárgyalás során hangsúlyozta: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, és mielőbb le kell bontani a bürokratikus akadályokat Ukrajna tényleges uniós csatlakozása előtt is. A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni.

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására valamint még több ukrán diák fogadására is. Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

A beszélgetésről Volodimir Zelenszkij is beszámolt a Twitter-oldalán. Azt írta: Gyümölcsöző beszélgetést folytattunk a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral. Megköszöntem a támogatást és hogy menedéket nyújtanak az ukránoknak a háború alatt. Megegyeztünk abban, hogy együttműködünk az energiaszektorban. Hálásak vagyunk, hogy támogatja Ukrajna tagjelöltségét és meghívtam Ukrajnába.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük