ÁSZ: Nem ellenőrizte megfelelően a 125 milliárdos állami sporttámogatás útját az Emmi

közélet

Az Állami Számvevőszék szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem járult hozzá a központi költségvetésből származó sport célú támogatások céljainak eléréséhez. – írja a HVG.hu.

Megvizsgálta az Állami Számvevőszék a 2020-ban folyósított, 125 milliárd forintnyi sport célú támogatás rendeltetésszerű felhasználását és átláthatóságát. Mivel a sportegyesületeknek, sportszövetségeknek folyósított állami összegeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ellenőrizte, ennek tevékenysége volt a vizsgálat fókuszában.

A számvevőszéki jelentés kimondja: az Emmi az állami támogatásokat érintő ellenőrzési tevékenysége nem volt szabályszerű, nem járult hozzá a központi költségvetésből származó sport célú támogatások céljainak eléréséhez. Mégpedig azért nem, mert az előírások ellenére nem ellenőrizte minden esetben a támogatás jogszerű és cél szerinti felhasználását igazoló bizonylatok létezését, így azt sem ellenőrizhette hiánytalanul, hogy a bizonylatok egyeznek-e a kedvezményezett szervezet által benyújtott összesítő elszámolással.

De abban az esetben sem végeztek jó munkát, amikor a bizonylatokat ellenőrizték, mert az ellenőrzésbe bevonandó bizonylatok darabszámára, értékére, hitelességi kellékeire vonatkozó előírásokat nem érvényesítették következetesen minden esetben.

Az ÁSZ szerint a költségvetési támogatások felhasználását igazoló bizonylatokat érintő kontrollok nem megfelelő működtetése fokozta annak a lehetőségét, hogy az állami forrásokat a céltól eltérő módon, jogszerűtlenül használják fel. Az „integritás követelménye” így nem teljesült.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük