Vigyázzon, a bankszámlájára belépős adatait lopják el androidos alkalmazások

tech

Sajnos a hivatalos androidos alkalmazásboltból letöltött appokban is megbújhatnak veszélyes trójaiak, amelyek banki adatokat lopnak el, és vissza is élnek ezekkel. Minden szempontból óvatosnak kell lenni a letöltések során. – írja a HVG.hu.

Érthető, ha népszerű alkalmazásokat használnak fel kiberbűnözők alantas céljaikra. És hol vannak ilyen appok? Leginkább a Google Play áruházban (ha az androidos világra gondolunk). Hiába a szigorú ellenőrzés, esetenként kártevők, például trójaiak bújhatnak meg az alkalmazásokban, sőt – ahogyan a Bleeping Computer írja – gyakran csak azért készítenek látszólag ártalmatlan játékot vagy termelékenységnövelő alkalmazást, hogy el tudják lopni a felhasználók banki adatait.

Ehhez úgynevezett mobilbanki trójaiakat vetnek be. Ezek a kártevők akkor aktiválódnak, ha valaki legitim pénzügyi műveletet hajt vére. Hamis bejelentkezési oldalt jelenítenek meg, hogy hozzáférjenek a fiók hitelesítő adataihoz, majd pénzügyi csalásokat is végrehajtanak.

Zimperium jelentése szerint ezek a trójaiak egyedülálló helyet foglaltak el a piacon a megcélzott szervezetek száma, valamint a többitől megkülönböztető funkcionalitásuk alapján. Ez a megállapítás már csak azért is aggasztó, mivel nagyon sokan használnak banki alkalmazásokat napi banki tevékenységük elvégzésére, így ez óriási célpontot jelent a trójaiak számára. A leginkább veszélyeztetett ebből a szempontból az Egyesült Államok, 121 célzott alkalmazással. Az Egyesült Királyság követi (55 alkalmazással), majd Olaszország (43), Törökország (34,) Ausztrália (33) és Franciaország következik (31). Összességében több mint egymilliárd letöltéssel rendelkező alkalmazásokról van szó. A legtöbb alkalmazást megcélzó trójai a Teabot, amely a 639 nyomon követett alkalmazásból 410-et fed le, míg az Exobot szintén jelentős, 324 alkalmazásból álló csoportot céloz meg. – áll a cikkben.

S hogy mit lehet tenni a trójaiak ellen? Nos, a fentiek ellenére még mindig a legjobb forrás a Google alkalmazás-áruháza. Emellett érdemes naprakészen tartani mobileszközünket, és mielőtt letöltenénk egy appot, ellenőrizzük a felhasználói véleményeket, és látogassunk el a fejlesztő webhelyére. Az sem árt, ha csak kevés alkalmazást telepítünk az eszközünkre. – írja a portál.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük