Bedő Kata: Rendhagyó kiállítás lesz Újpesten!

kultúra

Egy igazán rendhagyó kiállítást szeretnék ajánlani, amelyre kollégáimmal együtt hónapok óta izgatottan készülünk. – kezdte Facebook bejegyzését Bedő Kata.

A tárlat Elfeledett szomszédaink – Családok, sorsok, történetek a pápai zsidóság két évszázadából címmel nyílik az UP Galériában.Rajk László és Gyekiczki András azzal teremtett maradandót a holokausztra emlékezésben, hogy arcokkal, családi fotókkal és az ezekhez tartozó életutakkal személyekké varázsolta az 1944-ben szinte teljesen eltüntetett pápai zsidóságot, az elfelejtett szomszédokat. – írja az alpolgármester.

A kiállítás egyik megálmodója, Gyekiczki András, a város egykori diákja, aki szerette volna megtudni, kik építették, kik lakták akkor a házakat, és elkezdte összegyűjteni a pápai zsidóság archív fotóit, a város múltjával kapcsolatos dokumentumokat.

A szervezők 2012-ben közel 500 fotót gyűjtöttek össze a háború előtti időkből, köztük családi, portré, társasági eseményt megörökítő, szabadtéri és műtermi, valamint munkaszolgálatos fotókat. Bár a mostani kiállítás anyagát Gyekiczki András Pápán összegyűjtött fényképei, családtörténetei adják, az arcok, a családok lehetnének újpestiek is, mint ahogy a megidézettek ugyan pápaiak voltak, de valójában valamennyiünk szomszédai, a helyükön tátongó űr mindannyiunkat emlékeztet. Ezzel a kiállítással a magyarországi zsidóság 1944-es tragédiájára, gettóba zárására, deportálására, döntő többségük megsemmisítésére emlékezünk.Éppen tíz éve, 2012. július 15-én nyílt meg az Elfeledett szomszédaink kiállítása a pápai zsinagógában. Bemutatták Los Angelesben, Washingtonban, Budapesten a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Most végre Újpesten is lesz látható a kiállítás, ami „az egyik legfontosabb, legjelentősebb kiállítás az utóbbi 20 évben Magyarországon”. – zárja sorait Bedő Kata.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük