Készpénz - Magyar forint, Euró

Még sosem volt ilyen gyenge a forint, újabb történelmi mélypont

gazdaság

Átlépte az euró-forint jegyzés a lélektani 400-as szintet, ezzel korábban sosem látott mélységbe esett a magyar deviza. Mint az Index írta, 15 óra után következett be az újabb történelmi mélypont, amikor is 400,179 forintos jegyeztek egy eurót.

Ennek hátterében továbbra is hangulati és fundamentális tényezők együttesen állnak, nagyon úgy tűnik, hogy most minden összeesküdött a forint ellen – írta a Portfolio. Azt is levezetik, hogyan jutottunk idáig.

Először március elején, az orosz-ukrán háború kitörésekor kellett megbarátkoznunk a 400 forintos euró gondolatával. Akkor a fegyveres konfliktus kirobbanását követő első piaci ijedség és a feltörekvő eszközökre nehezedő eladói nyomás tolta a kritikus szintig az euró jegyzését, majd a 400-as határ érintése után visszafordult.

Az utóbbi hetek teljesen más képet mutattak, most már nem általános eladói nyomásról van szó, hanem egyre inkább a forintot célozták meg a befektetők. A jelek szerint a magyar devizát tekintik most a régióban a leggyengébb láncszemnek és a feltörekvő piacon is kevés ehhez hasonló gyengülést láttunk.

Megállapítják, hogy a forint leszakadt a régiótól, mert miközben a háború kitörése óta a magyar deviza 10 százalékkal gyengült az euróval szemben, addig a lengyel zloty és a cseh korona gyakorlatilag stagnált. Az utóbbi egy hónap alapján a régióval szemben még rosszabbul fest a forint, hiszen a lengyel és a cseh deviza több mint egy százalékos erősödése mellett esett több mint 4 százalékot.

Úgy vélik, a következő időszak egyik kulcskérdése az lehet, meddig tart ez az elszakadás, magyar szempontból az lenne az igazán kedvezőtlen, ha a befektetők tartósan elkezdenék árazni, hogy a forint lemarad a régiótól.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük