Ma megváltozik a labdarúgás egyik szabálya

sport

A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testületének, az IFAB-nak mai dohai ülésén egy korábban ideiglenesnek vélt szabály bekerül a szabálykönyvbe.

A szabálykönyv része lesz az öt cserejátékos használata a mérkőzéseken – írja a BBC. Ezt a változtatást 2020 májusában vezették be az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány miatt.

A 2022–2023-as szezon előtt a döntéshozók ma várhatóan beemelik a szabálykönyvbe, azaz állandósul.

Az IFAB tárgyal majd még az agyrázkódás miatti további cseréről és a félautomata lestechnológia alkalmazásáról is.

Az előző idényben a Premier League volt az egyetlen jelentős sorozat, amelyben maximum három cserét engedélyeztek. Ám a klubok megállapodtak már márciusban arról, hogy 2022–2023-ban öt cserét engedélyeznek.

Az új regula megegyezik az elmúlt másfél-két évben megismert gyakorlattal:

a cseréket három alkalommal lehet végrehajtani egy meccsen a félidőben bekövetkező változtatásokat leszámítva, míg egy esetleges hatodik cserére akkor kerülhet sor, ha a mérkőzésen 2×15 perces hosszabbítást játszanak.

Ami az agyrázkódás miatti további cserét és a félautomata lestechnológia alkalmazását jelenti, ezek csak vitapontok lesznek a dohai találkozón, döntés róluk nem várható.

A FIFA a félautomata lestechnológiát a klubvilágbajnokságon és az Arab-kupán már kipróbálta, és elképzelhető, hogy a katari világbajnokságon is használja majd november–decemberben.

A rendszer tíz célzott kamerával, valamint több televíziós kamerával működik, amelyek másodpercenként 50 alkalommal gyűjtenek 29 adatpontot minden játékosról.

„Folytatjuk a tesztet, hogy megpróbáljuk elérni a célt: pontosabb és gyorsabb döntéseket hozni leshelyzetekben – mondta Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke még februárban. –Valaki robot-lesjelzőnek nevezte, de nem az. Továbbra is a játékvezetők és az asszisztensek felelősek a döntésekért. A technológia csak értékes támogatást nyújt számukra a pontosabb és gyorsabb döntések meghozatalában, különösen akkor, ha a leshelyzet megítélése nagyon nehéz.”

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük