Felfüggesztené Magyarország szavazati jogát az unióban az Európai Parlament alelnöke

Európai Unió

Katarina Barley szerint Magyarország visszaél az egyhangú döntések elvével, és zsarolásra használja azt fel az unión belül.

Az NTV híre szerint egy tévéműsorban Katarina Barley német politikus arról beszélt, hogy megvonná Magyarország szavazati jogát az Európai Unióban. Az Európai Parlament szociáldemokrata alelnöke úgy véli, hogy az unióban szokásos egyhangúság elvét Magyarország zsarolásra használja fel.

Barley szerint egy ország szavazati jogát fel lehet függeszteni a jogállamiság megsértése miatt.

Éppen Magyarországon nem lehet már demokratikus viszonyokról és jogállamiságról beszélni – fogalmazott.

Szerinte Orbán Viktor „darabról darabra” teljesen megkaparintotta az országot. Az unióban a jelentősebb döntésekhez egyhangú szavazat szükséges, de „ez az elv még azokból az időkből származik, amikor az EU hat országból állt” – mondta Barley. „27-en vagyunk, ez mos már nem praktikus” – mondta. A gondot az jelenti, hogy az egyhangúság elvét csak egyhangú döntéssel lehetne átalakítani.

A vétóval egyébként több európai diplomatát is sikerült felmérgesítenie a magyar miniszterelnöknek. A Politico szerint ugyanis bosszantja őket, hogy Orbán nem vetette fel a számára aggályos kérdéseket az Európai Tanács hétfői és keddi ülésén.

A lap azt is hozzáteszi, hogy a magyar kormány magatartása a szankciós csomag akadályozásával ismét olajat önthet a tűzre azok számára, akik régóta úgy gondolják, hogy az Európai Bizottság túl sokat enged meg Orbánnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette: a pátriárkát Magyarország vetette le listáról. Magyarország ehhez megvétózta a szankciós csomagot.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük