Kórházszövetség: Alig van pénz gyógyszerre a kórházakban, kiégtek a dolgozók, kevés az orvos

egészség

Új problémákat hozott felszínre a járvány az egészségügyben, írja közleményében a Magyar Kórházszövetség, amely Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját választotta elnökévé a csütörtöki tisztújító közgyűlésen. – írja a 444.hu

A szervezet szerint a betegek visszatérő panaszai közt szerepel, hogy „nehezen tájékozódnak a rendszerben, sokat kell várni a vizsgálatokra és a műtétekre, az őket ellátó kevés ápoló elkeseredett”.

Azt írják, „az egészségügyben dolgozók az elmúlt két és fél év gyors alkalmazkodást és önfeláldozást igénylő munkájában elfáradtak, sokan kiégtek. A hátrányos helyzetű térségekben az alapellátás meggyengült, és a kórházakban is kevés az orvos. A kemény, nyílt piaci versenyben az intézmények nem képesek megtartani gazdasági és műszaki dolgozóikat sem”.

Bár a hálapénz megszüntetése átláthatóbbá és etikusabbá tette a kórházi viszonyokat, a Kórházszövetség szerint most nem díjazzák a több és jobb munkát, sem az intézmények, sem az orvosok szintjén. Ezt a legális anyagi érdekeltségi rendszer kidolgozásának hiányára és a rögzített összegű, teljesítményt és minőséget nem értékelő intézményi finanszírozásra vezetik vissza.

„A súlyos betegeket ellátó kórházak pénze az infláció- és árfolyamkövetés hiányában kevés a gyógyszerekre, műszerekre, kötszerekre és a rezsire. Az egészségügy irányítása az elmúlt években több minisztériumból történt, és a kórházak vezetési szerkezetének átalakítása is megkezdődött, ezért bizonytalanok lettek az igazodási pontok” – írják. A közlemény végén a Kórházszövetség felajánlja, hogy szívesen megosztja tapasztalatait az átalakítási és fejlesztési elképzelésekről, az irányítási rendszerről, az egészségpolitikai tervekről. (MTI)

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük