A Miniszterelnökség egyik főosztályvezetőjét is letartóztatták, 15 évet is kaphat

közélet

Pénzügyminisztériumi tisztségviselőkön kívül a Miniszterelnökség egyik vezető beosztású munkatársa is gyanúsítottja lett a két minisztériumot érintő hivatali vesztegetési ügynek.

Korrupció gyanúja miatt egy olyan miniszterelnökségi vezető került rács mögé, aki az ügyészség szerint kenőpénzért vállalta, hogy elutasított EU-s pályázatok felülvizsgálata a támogatást kérők számára kedvezően alakuljon. Ha elítélik, a főosztályvezető akár 15 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

24.hu információi szerint a tárca egyik főosztályvezetőjéről van szó, akit le is tartóztattak a hatóságok. A tisztviselőt 2016 elején helyezték a Miniszterelnökség Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárságának állományába. Itt aztán az RRF Terv Végrehajtásáért és Fejlesztéspolitikai Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságára került.

Az RRF az Európai Unió helyreállítási alapja (Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz), amelynek forrásait alapvetően a magyarországi korrupció miatt nem folyósítja hazánknak Brüsszel. Az Európai Bizottság konkrét ügyeket kifogásolva indította meg Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust.

Most azonban korrupció gyanúja miatt pont egy olyan kormánytisztviselő került rács mögé, aki épp a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatos munkát végzett.

A Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter még nem főosztályvezetőről, hanem egy osztályvezetőről, valamint kisebb csalásokról beszélt. Az ügyészségi indítványban az áll, hogy több száz millió forintos, vissza nem térítendő támogatásokra benyújtott pályázatokat „olajoztak meg” a gyanúsítottak. Az ügyészség szerint a pályázati összeg egy százaléka volt a tarifa, de előfordult, hogy ennél is több.

A VÁDHATÓSÁG SZERINT A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM MUNKATÁRSAI KENŐPÉNZÉRT CSERÉBE ABBAN SEGÍTETTEK A PÁLYÁZÓKNAK, HOGY TÁMOGATÁSI KÉRELMEIK SIKERESEK LEGYENEK, ILLETVE AZ AZOKKAL KAPCSOLATBAN INDÍTOTT ELLENŐRZÉSEK SZÁMUKRA KEDVEZŐEN VÉGZŐDJENEK. HA EZ MÉGSEM SIKERÜLT, AKKOR JÖTT KÉPBE A MINISZTERELNÖKSÉG FŐOSZTÁLYVEZETŐJE. 

A Miniszterelnökség főosztályvezetője ellen háromrendbeli vezető beosztású hivatali személy által, az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása a gyanú, amiért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ha elítélik. A gyanúsítás alapját egyebek mellett több ezer oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv képezi ez esetben is.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben április végén közölte, hogy több minisztériumi tisztviselőre csapott le összehangolt bűnügyi akcióban, amelyben csaknem 150 ügyész és rendőr vett részt. A korrupciós ügynek azóta már húsz gyanúsítottja van, közülük heten jelenlegi vagy volt minisztériumi tisztviselők. A Pénzügyminisztérium egyik tanácsosánál 190 millió forint tisztázatlan eredetű pénz került elő, ami állítása szerinte nyugdíjba vonult édesanyja vagyona.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük