Nagyon kiosztotta Déri Wintermantelt

közélet

Wintermantel Zsolt tegnapi Facebook bejegyzésében arról írt, hogy a Tungsramból elbocsátott dolgozók részére nyújtott önkormányzati segítség kevés és további intézkedéseket vár el a városvezetéstől.

A bejegyzéshez Déri Tibor a helyzetet és a Főváros. valamint az önkormányzat által kínált megoldásokat részletező hozzászólást fűzött, melyet most a történelmi hűség kedvéért pontosan idézünk:

„Kedves egykori polgármester úr!

Biztosan látta, hogy mi minden történt? Már csak azért kérdezem, mert az elmúlt egy hétben egyetlen szava nem volt a Tungsram helyzetéről. Azt az Index-cikket linkeli és írja mellé, hogy „ez kevés”, amelyet a korábbi III. kerületi Fidesz-sajtós, Ambrus Balázs jegyez? Ennyi biztosan elég?

Tájékozódjon: ma bejelentettük, hogy mind a 400 elbocsátandó dolgozónak sikerült munkahelyet találnunk. Mert az érintettek leültek beszélni és lett megoldás. Egy olyan tanácskozáson, ahová a kormányhivatal és a kormánypárti képviselő is meghívást kapott, csak nem értek rá eljönni.

Ön ráadásul nem először esik abba a hibába, hogy az intézkedéseinket hiányolja. Így tett az adrenalin autoinjektor esetében, így tett akkor is, amikor az ukrajnai menekültek érdekében léptünk. Mindig piszkál bennünket, hogy csináljunk valamit, rendszerint lemaradva egy-két ütemmel, mert mire Ön észbe kap, már rég intézkedtünk. Mondtam már: ismeri a számomat. Ha nem akar folyamatosan kínos helyzetbe kerülni, inkább telefonáljon, mielőtt marhaságokat ír.

Szóval rögzítsük:

– Nincs most miért egyszeri segélyt nyújtanunk, mert olyan emberekről van szó, akiknek még van állása. Dolgoznak, fizetést kapnak. Ezúttal Ön nem lemaradásban van, hanem egyszerűen olyasmit akar, aminek nulla az aktualitása. Valahogyan mindig ütemet téveszt.

– Nem „válságtanácskozás” volt, ahogyan az egykori (?) Fidesz-kommunikátor írja az Indexen újságíró képében, hanem már konkrét megoldásokról tárgyaltunk. Ez is ütemtévesztés.

– Nem pusztán az átképzésekhez kértem és kaptam támogatást Jörg Bauertől (már az is szép, hogy ezt nem hallgatja el), hanem

– 400 munkahelyet tudunk ajánlani 400 elbocsátandó dolgozónak. Itt meg a tényeket hallgatja el. Vagy maradt le róluk. Az sem lepne meg.

Mivel egyszerűen tárgyi hiányosságokkal küzd, nem csoda, ha azt mondja, hogy „ez így kevés”.

Egyébként ha már úgy általában is aggódik az elbocsátott emberek pénze miatt, akkor esetleg a létező legneoliberálisabb, így a dolgozókat leginkább sújtó munkanélküli-segély szabályok megváltoztatása érdekében is szólhatna a párttársainak. Ha már az újpesti emberekért folytatott tárgyalásokra nem jöttek el.

És értem, hogy Ön az újpesti adófizetők pénzéből egy nehéz helyzetben lévő piaci vállalat helyzetét javítaná, ráadásul egy olyanét, amelyikkel a kormány stratégiai partnerségi együttműködést kötött. Ismerjük a logikát. De mi más utat választottunk. Egy magáncég dolgaihoz nincs közünk, az emberekhez viszont van. Rájuk fókuszálunk. És látja, van is eredmény. 400 munkahely.

De ha kérhetem – és ha már egy héttel a leépítés bejelentése után végre egyáltalán észrevette, hogy 400 dolgozó nehéz helyzetbe került -, inkább tegyen valamit az újpesti emberekért. Mi már léptünk a továbbfoglalkoztatásuk ügyében.

Közös barátunk, Nagy István eközben azt pedzegeti, hogy „szereptévesztés”, ha az újpesti dolgozók érdekében teszünk valamit (pl egyszerre 400 munkahelyet szerzünk). Miközben a képviselő-testület ülésén ő is megszavazta, hogy kezdjek ezügyben tárgyalásokat. Mondja, ilyenkor egy kicsit sincsenek zavarban? Nem érzik, hogy olyan furán veszi ki magát a viselkedésük? Azért kritizálnak, amire Önök is felhatalmaztak?

És pikírtkedhet, hogy nem Aschner-szobrot kell emelni, de hát egyrészt még azt sem Önök csinálták, másrészt a Tungsram újpesti dolgozói ügyében Önök mit tettek az elmúlt egy hétben, amióta a cég bejelentette a közelgő elbocsátásukat?

Esetleg, ahogyan mi, úgy kínáljon fel Ön is mindegyiküknek munkahelyet. Lehet, hogy jobbakat talál, mint amit nekünk sikerült néhány nap alatt mind a 400 embernek. Adjon esélyt nekik, hogy válogassanak az álláslehetőségek között!”

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük