Bejelentették az EU orosz olaj elleni szankciós csomagját

Külföld

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszélt az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról, melynek egyik elemeként az összes orosz olajat fokozatosan kivonják az uniós piacról.

Von der Leyen közölte: az Európai Unió véget vet az orosz olajtól való függőségének. Mint fogalmazott: ez nem lesz könnyű, mert vannak tagállamok, amelyek erősen függnek ezen a téren Oroszországtól, de meg kell tenni.

Az összes orosz olajat fokozatosan kivonják a piacról, de csak fokozatosan: a kőolajat hat hónapon belül, a finomított termékeket pedig 2022 végéig.

A szankciócsomag részeként beszélt arról, hogy magas rangú orosz katonatisztek háborús bűnöket követtek el Bucsában, mint fogalmazott: „tudjuk, kik vagytok, ezt nem fogjátok megúszni.”

Ursula von der Leyen közölte azt is, hogy a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját le kell választani a SWIFT banki átutalási rendszerről. Emellett a három nagy állami tulajdonú orosz műsorszolgáltatót le kell vágni az EU-tól kábelen, műholdon vagy az interneten, ezek ugyanis, mint mondta, Putyin hazugságait felerősítő szócsövek.

Forrás: ATV.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük