Ma alakul meg az új Országgyűlés

politika

A parlament megbízatása az alakuló üléssel kezdődik, és a következő Országgyűlés megalakulásáig tart.

A parlament honlapján közzétett napirendi javaslat szerint az ülés 11 órakor a köztársasági elnök köszöntőjével kezdődik, később Áder János felkéri a korelnököt és a korjegyzőket az ülés vezetésére, majd a megválasztott képviselők döntenek az alakuló ülés napirendjéről.

A köztársasági elnök itt tesz javaslatot a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges. Áder János pénteken Orbán Viktort, a választáson győztes Fidesz-KDNP-pártszövetség listavezetőjét kérte fel az új kormány megalakítására. Szintén az alakuló ülésen választják meg titkos szavazással a házelnököt, akinek személyére a legnagyobb létszámú képviselőcsoport vezetője tehet indítványt.

Az alakuló ülést harmadszor és egyben utoljára nyitja meg Áder János köztársasági elnökként, akit pár nap múlva Novák Katalin vált a poszton. A képviselők dél körül teszik le az esküt, a 199 képviselőből várhatóan egyedül Hadházy Ákos nem megy be a parlamentbe.

A 199 fős parlamentben a Fidesznek 117, a KDNP-nek 18, a Demokratikus Koalíciónak 15, a Jobbiknak, a Momentumnak és az MSZP-nek 10-10-10, a Mi Hazánknak és a Párbeszédnek 6-6, az LMP-nek 5 képviselője lesz. Egy mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és egy képviselő várhatóan függetlenként dolgozik majd.

A mandátumvizsgálatot és a mandátumigazolást követően az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi képviselő esküt tesz, ezt követően bejelentik az új Országgyűlés megalakulását és a 2018-ban létrejött kormány megbízatásának megszűnését. Az esküokmányok ellenőrzése után a parlament vita nélkül határoz a választási beszámolókról, majd a korelnök bejelenti a képviselőcsoportok megalakulását. 

Mivel a pártok között nem született megállapodás a parlament alakuló ülésével kapcsolatban, az Országgyűlésről szóló törvény alapján ilyen esetben a legnagyobb létszámú frakció vezetője jogosult a házelnök személyére javaslatot tenni. A Fidesz-frakció csütörtökön közölte, ismét Kövér Lászlót jelöli házelnöknek.

A pártok közötti megállapodás hiányában az új házelnök egyik első feladata lesz – az egyes indítványok mérlegelését követően – javaslatot tenni az alelnökök és jegyzők személyére.

A frakcióvezetők nevének bejelentésével, valamint a házelnök és az alelnökök megválasztásával megalakul a Házbizottság is. Az Országgyűlés elnökének javaslatára a képviselők nyílt szavazáson megválasztják a háznagyot. Az alakuló ülés utolsó feladata az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozat elfogadása lesz. Az állandó bizottságok számára, elnevezésére, feladatkörére, képviselőcsoporthoz tartozó és független képviselő tagjainak számára megállapodás hiányában – a képviselőcsoport-vezetők indítványaira figyelemmel – a házelnök tesz javaslatot az Országgyűlésnek. 

Forrás: ATV.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük