Utolsó szakaszához érkezik az M3-as metró felújítása: így változik a közlekedés!

Közlekedés

A következő hetekben ne megszokásból közlekedjetek a városban, mert a 3-as metró felújítása miatt sok változás lép életbe!

Utolsó szakaszába lép az M3-as metró felújítása: május 14-től, szombattól megváltozik az eddig megszokott közlekedési rend a vonalon. A déli szakaszon a szerelvények Kőbánya-Kispest felől már elérik a belvárost és a Kálvin térig közlekednek, az északi szakaszon viszont csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között pótlóbusszal lehet utazni.

Befejeződik a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Kálvin tér állomások rekonstrukciója. Ezzel egyidőben elkezdődik a Nagyvárad téri állomás átépítése, ezért ott a vonatok nem állnak meg.

Június 18-tól augusztus végéig csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között közlekedik a metró, Kőbánya Kispest és Göncz Árpád városközpont között pótlóbusz jár – írja a BKK.

A legfontosabb változások az M3-as metró közlekedésben május 14-től június 18-ig:

Május 16-tól, hétfőtől hétköznap napközben két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as, a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között az M3A metrópótló autóbusszal is lehet utazni.

Május 14-től, szombattól hétköznap esténként és hétvégén a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.

A Nagyvárad téren az állomás felújítása miatt nem áll meg a metró, a tér környéke az M30-as pótlóbusszal érhető el.

A metrópótlás miatt a városban a közúton közlekedőknek nehezebb eljutási körülményekre kell számítaniuk, különösen azoknak, akik az északi városrészek felől, a Váci úton közelítik meg belvárosi területeket.

Közlekedés hétköznap napközben

Május 16-tól, hétfőtől hétköznap az M3-as metró két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár, a kimaradó szakaszon pótlóbuszok közlekednek. Az M3-as metrópótló busz hétköznap – a Lehel téri állomás felújítása, valamint a Dózsa György úti megálló akadálymentesítése miatt – a Göncz Árpád városközpont és a Kálvin tér között jár. Emellett a belváros terheltségének csökkentése és a várható utazási igények magas szintű kiszolgálása érdekében M3A jelzéssel a Nyugati pályaudvarig sűrítő pótlóbuszok közlednek a Göncz Árpád városközponttól. A metrópótló buszok végig buszsávban haladnak.

A Nagyvárad téren az állomás átépítése miatt a Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között közlekedő szerelvények nem állnak meg. A tér környéke a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és 24-es villamossal, illetve a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival közelíthető meg. 

Közlekedés hétköznap esténként és hétvégén 

Május 14-től, szombattól hétvégén, illetve hétköznap esténként kb. 21 órától a metró csak az északi szakaszon, Újpest központ és a Göncz Árpád városközpont között jár, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as metrópótló busszal lehet utazni.

Változások a metrópótlásban részt vevő alternatív járatok közlekedésében

Május 16-tól, hétfőtől a 254M járatok helyett újra a korábbi 254E gyorsjárat közlekedik a Népliget metróállomás és az Alacskai úti lakótelep között. Pestszentimre térségéből a Boráros tér az 54-es és az 55-ös buszokkal továbbra is elérhető marad.

A 254E autóbuszról a 3-as villamosra az átszállási lehetőséget a belváros felé a Nagykőrösi út/Határ út megállóban, az Alacskai úti lakótelep felé pedig az Ecseri út metróállomásnál biztosítjuk.

A Gyál és Pestszentimre felől a metrópótlás előtti időszakban megszokott módon, a 84E, 94E és 294E járatokkal lehet a Határ út metróállomásig lehet utazni, ahonnan a metró a belvárosig közlekedik.

Rákoshegy térségéből sűrűbben közlekedik és gyorsabban jut el Kőbánya-Kispestig a 98E járat.  

Pesterzsébet térségében a 223M járat továbbra is közlekedik és gyors eljutást kínál a Szentlőrinci úti lakótelep felől a Boráros térre. A Havanna-lakótelep térségében a 194M járat szintén változatlan módon továbbra is gyors eljutást biztosít a Gloriett-lakóteleptől a Határ út metróállomáshoz. A metrópótlásban érintett további járatok is változatlan útvonalon közlekednek. 

Közúti közlekedési változások 

A metrópótló buszok továbbra is a számukra kijelölt buszsávokban haladhatnak, amelyek a Váci úton egészen a Göncz Árpád városközpontig tartanak.

A Göncz Árpád városközpontnál a belváros irányába tartó metrópótló buszok két buszsávon haladhatnak át a kereszteződésen, ezért a Váci útról észak felől nem lehet majd balra kanyarodni a Róbert Károly körútra. Dél felől továbbra is lehet a Váci útról az Árpád híd felé kanyarodni.

A metrópótló buszok a Kálvin térnél a Szentkirályi utcán keresztül fordulnak vissza, ezért a Szentkirályi utca Baross utca és Üllői út közötti szakaszán két irányú forgalmi rend lép életbe, valamint az érintett részen nem lehet majd parkolni. Az utca ezen szakaszán közúti forgalom változatlanul haladhat a Baross utca felé, az ellenkező irányba viszont kizárólag a pótlóbuszok közlekedhetnek.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.