Jelentős emelkedés előtt a hús ára?

gazdaság pénz politika

Az utóbbi hetekben folyamatosan emelkedett a vágósertés termelői ára. A Magyar Hússzövetség Társadalmi elnöke szerint a drágulás oka az önköltségek növekedése. Az állatok egyik legfontosabb költségtényezője és az állati eredetű termékek esetében az maga a takarmány, úgyhogy az az áremelkedés, ami a gabona- és a takarmánypiacon végbement, szép lassan beépül az élőállat árába, az pedig előbb-utóbb megjelenik a végtermék árában.

Németországban 70 százalékkal nőtt a sertés felvásárlási ára. Magyarországon hamarosan hasonló emelkedés várható. A sertéshús esetében biztosan legalább egy 20-25 százalékos áremelési igény fog jelentkezni a beszállítók részéről, tehát az élelmiszeripar-vállalkozások megpróbálnak ilyen mértékű átadási áremelést elérni – fejtette ki egy agrárközgazdász az ATV Híradójában.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint nem kizárt, hogy az áremelkedés elérte a tetőpontot. “Világpiaci tendenciák által tapasztalható, hogy gyakorlatilag mindenhol drágulnak ezek a termékek, nem lehet azt megmondani, hogy hol van a vége, de az elmúlt egy-másfél hétben az árdrágulás egyébként megállt. Tehát bízunk abban, hogy elértük a maximális árakat és innentől kezdve esetlegesen akár kismértékű árcsökkenés bekövetkezhet” – vélekedett.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.