Ők mennek a parlamentbe Dobrev Klára és Karácsony Gergely helyett

közélet

Dobrev Klára marad az Európai Parlamentben, míg Karácsony Gergely nem hagyja ott a főpolgármesteri széket az Országgyűlés kedvéért. Most kiderült, hogy kik kapják meg a mandátumaikat.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője a közös ellenzéki lista második helyén jutott az Országgyűlésbe, de már a választások előtt jelezte, hogy nem veszi át mandátumát, és marad az Európai Parlamentben.

A pártok között született korábbi megállapodás alapján ha az LMP nem szerzi meg a frakcióalapításhoz szükséges minimum öt mandátumot, a DK kiegészíti a zöld párt képviselői létszámát. Az LMP végül négy képviselői helyet nyert, így ez a forgatókönyv lépett érvénybe.

A Nemzeti Választási Bizottság határozatából kiderült, hogy a DK Dobrev Klára mandátumát adja át az LMP-nek, a képviselői szék a lista 50. helyén szereplő, kőbányai önkormányzati képviselőé, Bakos Bernadetté lesz.

A lista harmadik helyén bejutó Karácsony Gergely sem veszi át mandátumát, az ő helyét az a Szabó Rebeka (Párbeszéd) kapja, aki a lista 57. pozícióját foglalja el, és Pest 10-es választókerületében a kommentjei után botrányba keveredett Gér Mihály helyére ugrott be, de a kormánypárti Pogácsás Tibortól vereséget szenvedett.

Az ellenzéki listáról a volt miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter sem veszi át mandátumát, amit legszívesebben Szél Bernadettnek adna, de a végső döntés a pártoké lesz.

Forrás: Index.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük