Döntött a kormány: változnak a CSOK, a jelzáloghitel-elengedés és a babaváró költségszabályai

gazdaság

Április 29-étől megváltozik a CSOK, a lakásáfa-visszatérítési támogatás, a jelzáloghitel-elengedési támogatás és a babaváró támogatás állam által fizetendő költségtérítése a bankok felé, az eddigi százalékos mérték helyett abszolút összeget határoztak meg erre a csütörtökön megjelent rendeletmódosítások. A babaváró hitel esetében a szintén a bankoknak fizetett állami kamattámogatás, illetve a gyermekvállalás elmaradása esetén érdekes „büntetőkamat” mértéke 1 százalékponttal csökken, a babaváró hitel 0%-os ügyfélkamatát és annak szabályait ez nem érinti.

A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg a kormány 150/2022. (IV. 14.) rendelete az állam által fizetett költségtérítéssel kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról.

CSOK: 2% helyett 40 vagy 80 ezer forint

A hitelintézeteket az általuk jogszerűen folyósított családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és az adó-visszatérítési támogatás összege után eddig az összeg 2%-ának megfelelő állami költségtérítés illette meg az állam részéről. Ennek a helyébe most abszolút összeg lép:

  • új lakás építése esetén 80 ezer forint,
  • új vagy használt lakás vásárlása esetén 40 ezer forint

illeti meg a bankokat az állam részéről. Ez azt jelenti, hogy a legalább három gyermek után igénybe vehető 10 millió forintos CSOK esetében egyértelműen csökken a költségtérítés összege (hiszen eddig 200 ezer forint illette meg a hitelintézeteket). A 2,6 millió forintos CSOK esetében (ahol ez eddig 52 ezer forint volt) nem egyoldalú a változás: új lakás vásárlása esetében csökken (40 ezerre), építése esetében nő (80 ezerre) az összeg. A 600 ezer forintos CSOK esetében pedig, ahol ez eddig 12 ezer forint volt, egyértelmű növekedésről beszélünk.  

A CSOK igénybe vevőjétől egyébként a jogosultság elbírálásáért a CSOK összegének 1,5 százalékának megfelelő, de legfeljebb 30 ezer forint bírálati díjat kérhet továbbra is a bank, mely összeg nem tartalmazza az értékbecslés és a helyszíni szemle díját.

Nem változik az sem, hogy a kamattámogatott kölcsönök (otthonteremtési, otthonfelújítási) után 1,5% egyszeri költségtérítés illeti meg a bankokat, és változatlan az is, hogy az otthonfelújítási kölcsön esetében a fizethető közvetítői díj nem haladhatja meg a 0,8%-ot.

Jelzáloghitel-elengedés: 1% helyett 10 ezer forint

Változik viszont a jelzáloghitel-elengedés költségtérítése: a pénzügyi intézményt az általa jogszerűen folyósított támogatás összege után 10 ezer forint egyszeri költségtérítés illeti meg az állam részéről az eddigi 1% helyett, amit a hatályos üzletszabályzata szerinti mértékének megfelelő előtörlesztési díjjal együtt számít fel a hitelintézet az államnak. A legjellemzőbb (2 gyermek után járó) 1 millió forintos elengedés esetében ez változatlan összeget jelent, a 4 milliós (legalább 3 gyermek után járó) elengedés esetében azonban egyértelmű csökken az állami költségtérítés összege a bank felé.

Babaváró hitel: 0,8% és 0,3% helyett 50 ezer forint

Az újonnan, április 29-e után kötött babaváró-hitelszerződéseknél is változás jön: a hitelintézetet az ezzel kapcsolatos feladatok ellátásáért az általa jogszerűen folyósított kölcsön összege után eddig 0,8%-os mértékű, a december 31-én fennálló állomány után február 28-áig 0,3%-os mértékű költségtérítés illette meg, amelyet a babaváró támogatásokkal együtt számolt el a bank a kincstárral. Ez április 29-étől egységesen 50 ezer forintra változik.

A legtöbb ügyfelet a babaváró hitel esetében az érintheti, hogy

A KAMATKÖRNYEZET EMELKEDÉSÉRE REAGÁLVA CSÖKKEN A BABAVÁRÓ HITELEK ÁLLAMI KAMATTÁMOGATÁSA IS, AMI A BANKOKAT ÉRINTI KEDVEZŐTLENÜL:

az ÁKK-hozamok „130 százalékának 2 százalékponttal növelte értéke” helyett a „130 százalékának 1 százalékponttal” növelt értékére, a „130 százalékának 5 százalékponttal” növelt értéke helyett a „130 százalékának 4 százalékponttal” növelt értékére. Mindennek csak a gyermekvállalás 5 éven belüli elmaradása esetén van jelentősége az ügyfelek számára: 1 százalékponttal kisebb kamatot kell ez esetben fizetniük.

Forrás: Portfolio.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük