Megvizsgálták: kiváló minőségű az ivóvíz Budapesten

egészség

Eddig nem vizsgált szennyezőanyagokat, gyógyszermaradványokat, mikroszennyeződéseket és különféle mikroorganizmusokat keresett a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Dunában, a parti szűrésű kutakban és az ivóvízben Magyarországon. Az eredmények azt mutatják, hogy az újfajta szennyezők határértékek alatt vannak jelen a vízben – mondta el az InfoRádiónak a központ vízhigiénés szakértője.

A vizsgálatra a Tiszta Ivóvíz program részeként került sor, melynek az elsődleges célja az volt, hogy a budapesti parti szűrésű ivóvíz-hálózatban a Dunától kezdve egészen a csapokig felmérje bizonyos új szennyezők esetleges előfordulásának kockázatait. Ezt összevetették különböző meteorológiai és vízjárási változókkal, hogy ne csak a jelen állapotot tduják felmérni, hanem becsléseket tehessenek arra vonatkozóan is, hogy a jövőben milyen újonnan felmerülő kockázatokkal kell számolni, és hogyan lehet megvédeni a jelenleg kiváló minőségű budapesti ivóvizet.

A Duna vizét, a parti szűrésű kutakat és az ivóvizet egyébként régóta folyamatosan figyelik. 

A vizsgált szennyezőanyagok már a felszíni részben is rendkívül alacsony koncentrációban, néhány nanogrammos mennyiségben találhatóak meg, a parti szűrés során pedig ezek is túlnyomórészt eltávolításra kerülnek, tehát ez pillanatnyilag az ivóvíz-biztonságunkra semmiféle veszélyt nem jelent.

A budapesti ivóvíz kiváló minőségű és minden szempontból megfelel a jogszabályi követelményeknek, a gyógyszermaradványok előfordulása sem jelent semmiféle egészségi kockázatot, mondta el a szakértő.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük