Dollár helyett rubelben törlesztett Moszkva, jöhet az államcsőd?

gazdaság Külföld

Oroszország szerdán fizette ki először nem dollárban, hanem rubelben külföldi adósságát, teljesítve egy 649,2 millió dolláros kötvény törlesztési kötelezettségét.

Az orosz pénzügyminisztérium rubelben utalta át az esedékes törlesztési kötelezettségét, amelyet dollárban kellett volna teljesítenie. Egy amerikai bank ugyanis, a Moszkva ellen életbe léptetett szankciókra hivatkozva, megtagadta a dollárban történő átutalás végrehajtását – számolt be az MTI nyomán az Infostart.

Oroszországnak nincs oka csődöt jelenteni, mert „minden szükséges forrása megvan ahhoz, hogy kifizesse külföldi adósságait”. Külföldi számlákon „jelentős összegek” vannak befagyasztva Oroszország devizatartalékaiból – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán. Szavai szerint ha a helyzet így folytatódik, Oroszország kénytelen lesz kizárólag rubelben fizetni.

Oroszország „mesterséges csődje” csak akkor következhet be, ha a rubelfizetéseket is blokkolják – véli Peszkov.

A szankciók Oroszország 640 milliárd dolláros arany- és devizatartalékának nagyjából a felét befagyasztották, az ország azonban továbbra is dollármilliárdos bevételre tesz szert nyersolaj- és gázexport után.

Oroszország kénytelen volt rubelben fizetni a 2022-ben és 2042-ben lejáró, dollárban denominált eurókötvényeinek birtokosainak, mivel egy külföldi bank megtagadta a 649 millió dollár átutalására szóló megbízás teljesítését a kötvénytulajdonosoknak – közölte a pénzügyminisztérium.

A pénzpiacok beárazták annak a lehetőségét, hogy Oroszország a közeljövőben el fogja mulasztani egy kulcsfontosságú tartozás kifizetést. Egy ilyen nemteljesítés azonban várhatóan nem fog komoly hullámokat vetni a nemzetközi piacokon.

Oroszország a 1917-es bolsevik forradalom óta egyszer sem vált nemteljesítővé külső adósságainál.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük