Napokon belül a forgalmat is korlátozhatják a fővárosi szmoghelyzet miatt a szakember szerint

Budapest Közlekedés

Részben a szaharai por az oka, hogy nagyon magas a légszennyezettség a fővárosban – mondta a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektvezetője, Szegő Judit környezetkutató az InfoRádiónak.

A közúti forgalom is változatlan mértékű, ráadásul nincsenek komolyabb szélmozgások, amelyek „kisöpörnék” a folyamatosan dúsuló légszennyező anyagokat a városokból a szakember szerint.

Budapest belvárosában, az Erzsébet téren látható a legmagasabb légszennyezettség, ahol az órás átlag 119 mikrogramm/köbméter PM10, a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék esetében.

Ha az egészségügyi határértéket (50 mikrogramm/köbméter) egymást követő két napon kétszeresen meghaladja a légszennyezettség, akkor ki kell hirdetni a szmogriadót. A légszennyezettség jelenleg több mint kétszeresével haladja meg az egészségügyi határértéket, és a meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban sem várható javulást, így szükséges lesz elrendelni a megfelelő intézkedéseket. Köztük a személygépjárművek forgalmi korlátozását.

A Levegő Munkacsoport munkatársa azt sem tartja kizártnak, hogy tovább fog emelkedni a légszennyezettség mértéke.

A mostani helyzetben nem tanácsos a hosszas szellőztetés, illetve túl sok időt tölteni a szabadban. Természetese ez főként a belvárosra, az Erzsébet tér környékére, illetve a VII. és VIII. kerületre értendő, hiszen például a budai oldalon bőven a határérték alatt vannak a számok. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.