Így fognak kinézni a szavazólapok

politika

Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapokon hat pártlista neve szerepel.

Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos pártlistákat, és az erről szóló határozatok ellen a szerda 16 órai határidőig nem érkezett jogorvoslat, a testület feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap “képét”, azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a jelölőszervezetek, valamint a listákon lévő jelöltek neve. A jogszabály szerint a szavazólap a pártlisták nevét az NVB által február 26-án kisorsolt sorrendben tartalmazza.

Az NVB által elfogadott országos pártlistás szavazólapon egymás mellett szerepelnek a listák. A szavazólap mérete mintegy 20×42 centiméter.

Külön szavazólapot hagyott jóvá az NVB a magyarországi lakóhellyel rendelkezők szavazásához (ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak is), és külön szavazólapot a levélben szavazóknak, ez pecsét nélkül érvényes. Ezen a pecsét helyénél a “levélben szavazás szavazólapja” felirat szerepel, és a szavazat elhelyezésére szolgáló karika zöld színű, ennek oka, hogy ezeket a voksokat a Nemzeti Választási Iroda számlálja majd meg, és a gyors eredménymegállapításért először azokat szkennelni fogják. A szavazólapon feltüntették azt is, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni. Tartalmazza a szavazólap a lista sorszámát (egytől induló, folyamatos sorszámozással), alatta a jelölőszervezet logóját (a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni), a szavazásra szolgáló kört, alatta a pártlista rövid nevét, majd a jelölőszervezet, illetve közös lista esetén a jelölőszervezetek teljes nevét és a lista első öt jelöltjének a nevét.

A listán a következő sorrendben szerepelnek a pártlisták: 1 – DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd, 2 – Normális Élet Pártja, 3 – Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 4 – Megoldás Mozgalom, 5 – Mi Hazánk Mozgalom, 6 – Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen – egynapos jogorvoslati határidővel –  felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

Forrás: 24.hu

Fénykép: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük