Mire költ pénzt az önkormányzat 2022-ben?

önkormányzat

Kedden elfogadta a képviselő testület Újpest 2022. évi költségvetését. Trippon Norbert Facebook oldalán szedte pontokba, hogy pontosan mire jut pénz ebben az évben.

1️⃣Természetesen jut a minimál-bér, a garantált bérminimum, a kulturális és szociális dolgozók, és más kollégáink bér-, illetve cafeteria emelésére. Ezeket a kiadásokat közel 500 millió forinttal csak részben finanszírozza az állam. A maradék a mi költségünk.

2️⃣ Az elszabadult gáz- és villamosáram árak miatt körülbelül negyedmilliárd többletkiadásunk lesz az idén. Ez sem kis összeg.

3️⃣ Ebben az évben befejezzük illetve megvalósítjuk a nagy uniós illetve más pályázati projektek kivitelezési munkáit. Például megvalósulhat a Zöld Főtér a Szent István téren, az egyhektáros park Újpest-Városkapunál, biciklis fejlesztéseket hajtunk végre, és befejeződik a Szilas Multisport Bázis kivitelezése is. Idén folytatódik az Egészséges Budapestért Program például az új mozgásszervi centrummal az SZTK-ba vagy a Mentálhigiénés Gondozó felújításával.

4️⃣ Folytatjuk népszerű és díjnyertes zöld projektjeinket, mint például a Vadvirágos Újpest-programot, az Intézményi Zöldfalak-projektet, továbbá újabb napelemes térlámpákat telepítünk, és idén is lesznek faültetések. Természetesen a városüzemeltetésre (kátyúzás, fűnyírás, köztisztaság, gallyazás, stb.) is jut, bár ott is elférne több pénz.

5️⃣ Nem feledkezünk meg az intézményeink felújításáról sem, erre 500 millió forintot szánunk. Ez soknak tűnhet, de sajnos az áremelkedések miatt mégsem az. Húsz óvodánkra, kilenc bölcsődénkre és szociális intézményeinkre fordítjuk ezt a forrást.

6️⃣Bedő Kata kulturális alpolgármester javaslatára biztosított a finanszírozása a színvonalas rendezvényeknek, kiállításoknak és egyéb programoknak, a civil szervezetek és egyházak támogatásának, illetve természetesen lesz nyári táboroztatás is.

7️⃣Kanász-Nagy Máté szociális alpolgármester javaslatára újabb, jelenleg nem használt lakásokat újítunk fel 45 millió forintból, és 45 millió forintból újraindul az újpesti nyugdíjasok támogatása is.

8️⃣Czigler László közbiztonságért felelős alpolgármester kiemelt kérése volt a kamerarendszerünket figyelő rendőrök 20%-os órabér emelése, illetve a közterületi kamerarendszer szoftver- és hálózatfejlesztése, felújítása közel 60 millió forintból. De 25 millió forintra nő a védett épületek felújításának támogatása is.

“Minden költségvetés nagy kérdése, hogy a pénzügyi ésszerűség és a jó célok között sikerül-e a helyes arányt megtalálni. Bízom benne, hogy ez idén is sikerült.” – zárja sorait az alpolgármester.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük