A vártnál is többen csatlakoztak a sztrájkhoz, itt vannak az első tapasztalatok

oktatás

Bár a kollégák egy jelentős részét megpróbálták lebeszélni, a vártnál is több pedagógus csatlakozott a sztrájkhoz – erről Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja beszélt az Indexnek. Mint arról korábban beszámoltunk, a másik nagy pedagógus-szakszervezettel, a PSZ-szel közösen ma délelőttre figyelmeztető sztrájkot hirdettek, így az érintett intézményekben csak a harmadik órától kezdve lesz tanítás.

Hosszú út vezetett a sztrájk megszervezéséig, és a munka nem is volt zökkenőmentes, de a szakszervezetek végül úgy döntöttek, hogy nem fújják le, és nem is tolják el a január 31-re beharangozott munkabeszüntetést. Ezt annak ellenére sem tették meg, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a sztrájknak nincs törvényes alapja. A szakszervezetek ezzel szemben azon az állásponton vannak, hogy a munkabeszüntetés jogszerűségét csakis kizárólag a bíróság mondhatja ki, és van olyan pedagógus, aki „ha törik, ha szakad, sztrájkol, ugyanis úgy érzi, már nincs vesztenivalója.

A reggeli eseményekből is arra lehet következtetni, hogy a sztrájkot minden eszközzel meg akarták akadályozni, számos kollégától érkezett olyan visszajelzés, hogy az igazgató mégsem engedi, hogy elmaradjon az első két óra. Mi azt kérjük a tanároktól, hogy ne hagyják magukat, mindent kérjenek be írásban. Szerencsére egyelőre úgy látjuk, hogy a várnál is többen csatlakoztak a sztrájkhoz” – mondta az Indexnek Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja. Az érdekvédő szerint a tanárok alapvetően egy békés sztrájkra készültek, ám úgy véli, hogy a „felülről érkező nyomás miatt” egyes intézményekben konfliktusok is kialakulhatnak.

Nálunk szerencsére jó a hangulat, az igazgató nem akadályoz bennünket a sztrájkban, a mi iskolánkban körülbelül 25-en csatlakoztak a munkabeszüntetéshez. Az első két órában finomságokkal kedveskedünk a minket helyettesítő kollégáknak. Egyelőre nem látjuk, hogy a diákok közül hányan támogatnak bennünket, a nap második felében fog ugyanis kiderülni, hogy kik azok, akik csak az első két óráról maradnak ki, és kik azok, akik esetleg betegség miatt egész nap hiányoznak.” – számolt be az Indexnek az egyik budapesti középiskola tanárnője.

Forrás: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük