Pedagógus Szakszervezetek: az EMMI „súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz”

közélet oktatás

A PDSZ és a PSZ arra reagáltak így, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyilatkozatot adott ki arról, hogy törvénytelennek minősítik a pedagógusok sztájkját.

„A január 31-re tervezett pedagógussztrájk a baloldal kampányakciója. Közeledik a választás, a baloldal ismét kampányakciókra akarja felhasználni a pedagógusokat, és a pedagógus szakszervezetek vezetői sajnálatos módon erre hajlandóak is a gyermekek és szülők kárára. A három hónapja zajló sztrájktárgyalások előtt Gyurcsánynéval egyeztettek, és nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés a céljuk. A hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába. A baloldal kampányát szolgáló szakszervezeti vezetők ismét a megbetegedések és iskolai karanténok miatt eleve nehéz helyzetben lévő dolgozó szülőket hoznák nehéz helyzetbe” – ezt a nyilatkozatot adta ki az EMMI, ami a két szakszervezet szerint alkalmas arra, hogy a sztrájkolni akarókat és a sztrájk szervezésében együttműködő feleket félrevezessék, megfélemlítsék, elbizonytalanítsák, akadályozzák a sztrájkjog gyakorlásában, így kockáztassák a sztrájk lebonyolítását. 

A sztrájk törvényességét csak a bíróság állapíthatja meg, ezért, mint fogalmaztak, tarthatatlan és súlyosan törvénysértő, hogy a tárca ezt írta erről, éppen ezért a sztrájkbizottság bírósághoz fordulnak. 

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményükben hangsúlyozták, hogy a január 31-i sztrájkot tovább szervezik. Közös sztrájkbizottságuk a még elégséges szolgáltatás mértékéről nem jutott megállapodásra a kormánnyal, ezért bírósághoz fordultak, és az eljárás jelenleg is zajlik – írta meg az MTI a közleményre hivatkozva, amelyben a szakszervezetek hozzátették: a bíróság a kormányt kedden 36 órás határidővel reagálásra szólította fel.

Forrás: ATV.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük