Végre elutalja a kormány a 12 milliárdot a közösségi közlekedés működtetéséért

Budapest gazdaság Közlekedés

Aláírta a fővárosi közösségi közlekedés állami támogatásáról szóló megállapodást Karácsony Gergely, miután találkozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel.

A főpolgármester a megbeszélést követő sajtótájékoztatóján azt mondta, reméli, hogy a 12 milliárd forint, ami a budapesti közösségi közlekedés költségeinek 7 százalékát jelenti, még ebben az évben megérkezik a főváros számlájára.

Hozzátette: nem érti, hogy ehhez miért volt szükség „látványpékségre”, üzengetésre és a főváros részéről politikai nyomásgyakorlásra, hiszen a támogatás normatív kifizetése eddig évről évre automatizmus mentén történt és az összeg szerepel az állami költségvetésben.

Karácsonyt vasárnap délután invitálta meg a hétfő reggeli egyeztetésre Palkovics, aki elküldte a szerződéstervezetet is, közleményében pedig azt írta: a találkozón akár alá is írhatják, amennyiben a főváros vezetése elfogadja. A főpolgármester válaszában igent mondott, de azt megjegyezte: a meghívás módja „nem elegáns”. „Az igazi kérdés az, miért kell az egységes ellenzéknek tiltakozni, követelőzni, akciózni, erőt mutatni ahhoz, hogy a fővárosi közlekedés hozzájusson a törvényben garantált támogatáshoz?” – tette hozzá akkor is.

A főpolgármester reggel nyolc órakor lépett be a minisztérium épületébe. Találkozója a miniszterrel mindössze néhány percig tartott, azt követően egyedül állt ki az előtérben összegyűlt újságírók elé. Elmondta, hogy tárgyalás nem volt, ugyanazt a dokumentumot írták alá, mint tavaly, tavalyelőtt és 2015 óta minden évben. Az összeg egyre kisebb, a dátum mindig más – jegyezte meg.

Az állam a szerződés szerint még ebben az évben átutalja a 12 milliárd forintos normatív támogatást a fővárosnak, ezért – mondta Karácsony – leállítják a budapesti járatokon a hangosbemondókból hallható üzenetet, amelyben arra hívták fel az utasok figyelmét, hogy a pénz nem érkezett meg. „Továbbra is stabilan működik a fővárosi tömegközlekedés” – közölte, de hozzátette, hogy a BKV jelenleg folyószámlahitelből működik, ám ha december végéig utal a kormány, akkor adósság nélkül zárja az évet.

Karácsony arról is beszélt, hogy a miniszterrel érintőlegesen szóba került egy keddi tárgyalás, amely arról szól, hogy a főváros hogyan finanszírozza az állami közösségi közlekedést a városon belül. Itt az agglomerációs közlekedésről van egy elszámolási kérdés. Egy fél mondat erejéig a budai fonódó villamos engedélyezési eljárása merült föl, más témákra nem volt idő.

Forrás: HVG

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük