Harminc éve halt meg Freddie Mercury

közélet kultúra színes

Harminc évvel ezelőtt, 1991. november 24-én hunyt el Freddie Mercury, a Queen énekese londoni otthonában, az AIDS okozta tüdőgyulladás következtében, 45 éves korában. Mercury korai halála máig ható megdöbbenést okozott világszerte, és nagy lökést adott a HIV-fertőzés és az AIDS elleni küzdelemnek.

Miután az elmúlt két héten egyre merészebb sejtetések jelentek meg a sajtóban, szeretném megerősíteni, hogy HIV-pozitív vagyok, és AIDS-em van. Eddig úgy éreztem helyesnek, ha titokban tartom ezt az információt a körülöttem élők magánéletének védelme érdekében. De most eljött az idő a barátaim és rajongóim számára világszerte, hogy megtudják az igazságot, és remélem, mindnyájan csatlakoznak hozzám, az orvosaimhoz és mindenkihez szerte a világon, akik e szörnyű betegség ellen küzdenek. A magánéletem mindig is fontos volt számomra, és híres vagyok arról, hogy nem adok interjút. Kérem megértésüket, hogy ez az irányelv a jövőben sem változik.

Ezt a rövid közleményt fogalmazta meg Mercury és Jim Beach, a Queen menedzsere 1991. november 22-én az énekes kensingtoni otthonában, a Garden Lodge-ban (ekkor Mercury már képtelen volt kikelni az ágyból). A szöveget másnap hozták nyilvánosságra, de a világ csupán egyetlen napig tudhatta biztosan Mercury életében, hogy milyen betegségben szenved, mert másnap, november 24-én meghalt. Persze, ekkor már mindenki tudta (vagy sejtette az igazságot), hiszen Mercury a nyilvánosság előtt élt, sok pletyka keringett életmódjáról, szexuális orientációjáról, és az utolsó években a megjelenésén is nyilvánvalóvá vált, hogy gyógyíthatatlan beteg. 

Forrás: Magyar Hang

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük