Dobrev Klára nyerte az ellenzéki előválasztás első fordulóját

ellenzék politika

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje nyerte az ellenzéki előválasztás első fordulóját a miniszterelnök-jelöltek versenyében. Rajta kívül Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jutottak még be a második körbe.

Ami az egyéni körzeteket illeti, a kerületünk jelentős részét átfogó Budapest 11-es számú választókörzetben Varju László, míg az Észak-Újpestet magába foglaló Budapest 12-es számú választókörzetben Barkóczi Balázs fogja képviselni a hat legnagyobb ellenzéki pártot a jövő tavaszi országgyűlési választásokon.

Országosan szintén Dobrev dominanciája érvényesült, hiszen a 106 körzetből 85-ben diadalmaskodott, ami Karácsonynak 15-ben, Jakab Péternek 4-ben és Márki-Zay Péternek 2-ben sikerült.

Az egyéni körzetekben aratott győzelmek számát tekintve is a Demokratikus Koalíció bizonyult a legeredményesebbnek 32 sikerrel. Őket a Jobbik követte és az MSZP 29 illetve 18 képviselő-jelölttel. A Momentum 15 egyéni körzetben állíthat jelöltet, de ezek jelentős része budapesti terület, így ezt miniszterelnök-jelöltek versenyében történő gyenge szereplés ellenére sikernek könyvelhetik el. Fontos kiemelni, hogy az egyéni körzetekben nincsen második forduló, így a leírtak végeredménynek számítanak.

A miniszterelnök-jelöltek közül egyik induló sem szerzett 50%-nál többet, így második fordulót rendeznek a három legjobban teljesítő jelölt részbételével, melynek időpontját a pártok hamarosan bejelentik.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük