Kivégezné a kormány az önkormányzati bérlakásrendszert

önkormányzat pénz politika

Több mint 100 ezer önkormányzati (kisebb részben állami) tulajdonú bérlakás van ma Magyarországon. Egy fideszes törvényjavaslat kötelezővé tenné az önkormányzatoknak, hogy nagyon kedvező áron eladják ezeket az ingatlanokat, ha a bérlők jelzik vételi szándékukat. Azok a lakók is töredékáron vehetik majd meg az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásokat, akik csak egy-két éve laknak benne, és – mivel nincs erre vonatkozó korlátozás – akár már az adásvétel másnapján továbbadhatják sokkal magasabb, piaci áron. Több ellenzéki városvezető is megszólalt az ügyben, attól tartanak, hogy a lakásmaffia, valamint az ingatlanbefektetők járhatnak jól a változtatásokkal, és a lakhatási szegénység mélyülését is reális veszélynek tartják.

A forgalmi érték 15-30 százalékán belül annak függvényében csökken az ár, minél régebb óta lakik a bérlő a lakásban. Évenként egy százalékkal csökken a vételár, ami maximum 15 százalékig mehet le, ennyiért azok vehetik meg, akik legalább 15 éve ott laknak. Ha viszont a bérlő a kikalkulált (15-30 százalékos) vételárat egy összegben ki tudja fizetni, akkor csak a megállapított ár 70 százalékát kell kifizetnie, vagyis ha valaki legalább 15 éve lakik a lakásban, akkor ebben az esetben a forgalmi érték 10,5 százalékát kell kifizetnie egy összegben.

Az önkormányzati és állami tulajdonú lakások jelentősége a lakáspiacon az, hogy ezeket a lakásokat nem azért adják ki, hogy profitra tegyenek szert, hanem hogy megfizethető lakhatást biztosítsanak a társadalom tagjai számára” – mondta Czirfusz Márton, a társadalmi egyenlőtlenségeket érintő problémákkal foglalkozó szakmai műhely, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont munkatársa.

Déri Tibor polgármester Facebook-bejegyzésben reagált. Mint írja: “az utolsó szöget verik épp be az önkormányzati bérlakásrendszerbe egy tegnap éjjel megjelent törvénytervezet szerint… Csak azért, mert pár ficsúr a várban nem bír magával… És hogy elmondhassák, az önkormányzatok elherdálják a vagyont.” A városvezető úgy gondolja, az államnak az önkormányzati bérlakások építését kellene támogatnia, a lakhatási nehézségek megoldására kellene törekedni közösen az önkormányzatokkal, nem pedig tetézni a most sem kicsi problémákat.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük