30 milliárdnál is nagyobb lyukat ütött a főváros kasszáján Orbán Viktor

Budapest gazdaság Kormány

Budapesten 73 970 vállalkozás kérte a NAV-on keresztül, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó felének megfizetése alól – tudta meg a hvg.hu Kiss Ambrus főpolgármester-helyettestől. Ez azt jelenti, hogy összesen 31,46 milliárd forinttal lesz kevesebb fővárosi szinten a helyi iparűzésiadó-bevétel.

Ez a pénz kettéoszlik: 54 százaléka marad a fővárosnál, 46 százaléka pedig a kerületekhez kerül. Ennek megfelelően Budapest 17 milliárd forinttól esik most el, míg a kerületek 14 milliárdtól. Kiss Ambrus ismét kijelentette: ha a főváros nem kap az államtól kompenzációt, decemberre elfogy a pénze.

A fővárosban ezen kívül 70 ezer olyan katás vállalkozó van, akiknek nem kellett kérvényt benyújtani, ők automatikusan megkapták a kedvezményt. A katások évente ötvenezer forint iparűzési adót fizetnek, esetükben tehát vállalkozásonként 25 ezer forintnyi, összesítve 1,75 milliárd kieséssel számol a főváros.

Kiss Ambrus most azt mondta, az idei költségvetésben úgy számoltak, hogy 139 milliárd folyik be iparűzési adóból, ehhez képest máris kivettek a zsebükből 17 milliárdot.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük