Ha tízezer budapesti összefog, fontos ügyeket vehet napirendre a Fővárosi Közgyűlés

Budapest politika

Márciustól a budapesti polgárok egyeztetést kezdeményezhetnek a fővárosi vezetéssel, vagy alakíthatják a Fővárosi Közgyűlés napirendjét – ezt tartalmazza a budapesti polgári kezdeményezés részletes szabályairól szóló rendelet, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester hirdetett ki.

A közvetlen demokrácia új eszközeként tavaly január 29-én fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a budapesti polgári kezdeményezésről szóló szabályokat egy évvel későbbi hatálybalépéssel. A részletekről szóló rendelet március elsején lép hatályba, írja az MTI.

Ha egy kezdeményezéshez ezer budapesti csatlakozik, a kezdeményezővel a főpolgármester, főpolgármester-helyettes vagy más, megfelelő szakértelmű munkatárs folytat egyeztetést.

Ha a kezdeményezéshez legalább tízezren csatlakoznak, a kezdeményezést a Fővárosi Közgyűlés megtárgyalja, és az ülésen a kezdeményező felszólalhat.

Minden 14 éven felüli budapesti kezdeményezhet vagy csatlakozhat a kezdeményezéshez, tehát a közügyek alakítójaként a fiatalabb korosztályba tartozók is felléphetnek.

A polgári kezdeményezést interneten keresztül, ügyfélkapus azonosítással is be lehet nyújtani, és azokhoz csatlakozni is lehet ugyanezen a felületen. Ugyanerre személyesen, az Általános Ügyfélszolgálati Irodán is lehetőség lesz.

A budapesti polgári kezdeményezést a főjegyző az elintézhetőség szempontjából előzetesen vizsgálja és a meghatározott feltételek esetén teszi azt közzé.

A legalább tízezer támogatóval rendelkező kezdeményezés kezdeményezője a közgyűlés ülésén a vita kezdetén és utolsó előttiként, az előterjesztőt megelőzően hét-hét percben szólalhat fel, ezenkívül szükség esetén az ülés vezetője szót adhat neki. A sikeres kezdeményezésekhez kapcsolódó közgyűlési jegyzőkönyvek és egyéb dokumentumok elérhetővé válnak a kezdeményezési honlapon is.

A benyújtott kezdeményezést vissza lehet vonni. Ha a visszavonás a kezdeményezés közzététele előtt történik, akkor annak a rendelet szerinti intézése véget ér, a kezdeményezést nem teszik közzé.

Ha a közzététel után vonja vissza a kezdeményező a kezdeményezését, ez nem akadályozza meg a további csatlakozók gyűjtését. Ilyenkor a kezdeményező neve lekerül a honlapról és öt nem illetik meg a kezdeményező jogai a továbbiakban, vagyis nem vehet részt a személyes egyeztetésen és nem szólalhat fel a közgyűlés ülésén. Ugyanakkor a kezdeményezés név nélkül továbbra is elérhető marad és ahhoz csatlakozni lehet, tízezer támogató elérése esetén azt a közgyűlés megtárgyalja.

Az egyes kezdeményezésekhez csatlakozók adatait a Főpolgármesteri Hivatal csak korlátozott ideig kezeli, ezt követően azokat teljes körben törli, így az egyes ügyeket támogatók listáját a későbbiekben semmilyen formában nem kezeli a főváros.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük