Továbbra sincs időpontja a Gulyás-Karácsony találkozónak

Budapest gazdaság Kormány

Az eddig beérkezett kérelmek alapján egyelőre 8 milliárd forintos bevételkiesés jelent a fővárosi önkormányzatnak a kormány által biztosított iparűzési kedvezmény, de a kis- és középvállalkozások még egy hetük van az adókedvezmény-igénylés leadására. „A NAV-tól kapott adatok alapján az érintett 188 ezer vállalkozó közül eddig csaknem 35 ezren éltek a lehetőséggel” – mondta el Kiss Ambrus.

Arra is emlékeztetett, hogy a főváros előzetesen 15-20 milliárdos kieséssel számolt, de ezzel kapcsolatban február végén a kérelmezési határidő lejárta után pontosabb képet kaphatunk majd. Ez május végén a tavalyi bevallások beérkezése után válhat élessé, amikor a cégek eleget tesznek tavalyi év után adóbefizetési kötelezettségüknek. Ekkor világossá válik, hogy mekkora csapást mért a fővárosi vállalkozásokra a járvány és a nyomában járó gazdasági válság. Szeptemberre pedig az is kiderül, hogy a főváros fizetésképtelenné válik-e novemberre vagy be tudja fejezni az idei pénzügyi évet.

Az idei költségvetés egyensúlyba hozásához eleve bekalkulálták a teljes 80 milliárd forintos maradvány felhasználását. Minden ezen felüli bevételkiesés finanszírozhatatlanná teszi Budapest működését. „Éppen ezért a főváros teljes és automatikus kompenzációt vár a kormánytól az iparűzési adó elvonása miatt” – hangsúlyozta Kiss Ambrus, aki a Népszava kérdésére válaszolva megerősítette: a városvezetés még mindig nem kapott időpontot az erről szóló kormányzati egyeztetésre.  „Ha egy olyan városban, amely a GDP 36-37 százalékát termeli meg, a kormányzati elvonások ellehetetlenítik a közszolgáltatások biztosítását, az nem a városvezetés, hanem az állami döntéshozók felelőssége” – jelentette ki Kiss Ambrus.

A városvezetés mindezek ellenére továbbra is tartja magát korábbi ígéretéhez, miszerint nem terveznek csoportos létszámleépítést. A FÖKÉTÜSZ állami átvétele kapcsán bejelentett elbocsátásokat leszámítva nem is terveznek ilyet és nem is volt egyik cégnél sem. Beleértve az FKF-t is. „A cégnél sem az éves, sem a havi létszámadatok nem igazolják a kormánypárti sajtó által jelzett jelentős elbocsátási hullámot” – cáfolta a korábban megjelenteket a főpolgármester-helyettes.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük