Az új városvezetésnek közel négyszer annyi adót kell fizetnie, mint Tarlósnak

Budapest gazdaság Kormány

Az ország és benne Budapest válságból való kilábalása nem lehet gyermeteg számháború kérdése. Márpedig nehéz másnak nevezni, hogy Orbán Viktor a parlamentben éppen egy olyan nap számlakivonatát lobogtatja, amelyen rajta van a főváros által beszedett, de a kerületeknek még át nem utalt adóbevétel is”  – írta Karácsony Gergely a Facebookon Orbán Viktor hétfői kijelentéseire reagálva.

A miniszterelnök az Országgyűlésben napirend előtt viszonválaszában azt mondta, hogy Budapest számláján 2020. december 31-én 122 milliárd forint volt. Szavai szerint kevés olyan önkormányzat van, aki ne cserélne. A miniszterlnök hozzátette, hogy 2020-ban az összes támogatás 44 százaléka – 3000 milliárd forint – került a fővároshoz, szerinte ezt nem lehet kivéreztetésnek nevezni.

Karácsony Gergely azt írta, hogy egy fillér állami támogatás nélkül látnak el számtalan közfeladatot, és még ezen felül is befizetnek a kormánynak. “Az új városvezetésnek ugyanis közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint Tarlósnak – és mindezt a pusztító válság idején” – írta.

A főpolgármester közzétett egy grafikont is a fővárosi költségvetési kapcsolatokból származó működési források és elvonások egyenlegéről, amely szerint Budapest nettó befizetőjévé válik az államnak.

A grafikon szerint 2018-ban ez az egyenleg 17,6 milliárd forint volt, 2019-ben 12,7, 2020-ban mínusz 787 millió és 2021-ben mínusz 6,4 milliárd forint.

A miniszterelnök azt mondta a 2019-es választás után, hogy a kormány ugyanazt a hozzáállást fogja mutatni az új városvezetésnek amit az előzőnek. Az ábrára tekintve mindenki eldöntheti, hogy tartotta-e szavát” – zárta bejegyzését Karácsony.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük