A kormányzati elvonások súlyos helyzetbe hozták a fővárost

Budapest gazdaság

Ha így marad minden, ahogy a kormány megrajzolta számunkra, akkor ez egy teljesíthetetlen év lesz. Novemberre fizetésképtelenné válhat a főváros, azaz a működési kiadásainkat nem tudjuk finanszírozni.” – mondta el Budapest gazdasági helyzetéről Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az Index Kibeszélő című műsorában. 

Kiss Ambrus szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés mellett jelentős kormányzati elvonások is sújtják a fővárost, amely miatt hamarosan alapvető közszolgáltatások kerülhetnek veszélybe. 

A főpolgármester-helyettes szerint nem jogos az a kritika, hogy a főváros ne vette volna ki a részét a járvány elleni védekezésből, ők is végeztek ugyanis teszteket, nem csak a saját intézményeikben, de a budapestiek körében is. 

Azt azonban elismerte, hogy a kormányzat számára is terhet jelent a járványhelyzet, ugyanakkor szerinte a fővárosnak nincs olyan mozgástere, mint az államnak. “2021-re eljutottunk odáig, hogy nem tudjuk megoldani ezt a feladványt, ha a kormány nem kompenzálja az iparűzési adó kiesésünket.

Kiss a műsorban leszögezte: nem arról van szó, hogy a főváros vezetése ne akarná tudomásul venni a válság jelentette forráscsökkenéseket, a kormányzati megszorításokat azonban nem hajlandóak elfogadni, mert azok szerintük „teljesen indokolatlanok szakmai szempontból”. 

Forrás: Index

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük