Rekordgyorsasággal engedélyezhették Magyarországon az orosz Szputnyik V vakcinát

egészség koronavírus

A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputynik V oltását – közölte a Kesma nevű kormánypárti médiakonglomerátumhoz tartozó Origo. Az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával, mert az uniós hatóság még egyik szernek sem adott zöld utat.

Szputnyik V-t engedélyezési folyamata az Unióban csak februárban kezdődhet meg. Az Astra Zeneca ellenben már január végén összeeurópai engedélyt kaphat. Ebből már több mint 200 millió adagot gyártottak.

Mindkét vakcina azon alapul, mint a régi védőoltások, egy legyengített, inaktív vagy hasonló, de ártalmatlan vírussal aktiválják az immunrendszert. Ellentétben a magyar Karikó Katalin ötletén alapuló RNS-oltásokkal, amelyek – mint a Pfizeré – az örökítőanyagba avatkoznak be.

Szijjártó Péter kedden azt közölte, pénteken utazik Moszkvába aláírni a szerződést. A külügyminiszter ma jelentette be, hogy már meg is jött ennek tervezete, miközben az OGYÉI szakemberei még mindig vizsgálódnak az orosz gyárban.

Ha igaz az Origo információja, rekordgyorsasággal kapta meg a magyar engedélyt a Szputnyik V. Ez a sebesség valószínűleg hatékony az átoltottság felgyorsításában, de nem nemigen növeli a vakcinák iránti bizalmat: novemberben a magyarok alig 7%-a oltatta volna be orosz anyaggal. Kínaival még kevesebb: 4%.

Magyarországnak amúgy joga van nemzeti eljárásban is engedélyezni egy gyógyszert, de akkor csak a saját területén lehet forgalomban. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük