4 százalékkal emelkedhet idén a minimálbér

gazdaság pénz

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésén a 3 szakszervezeti szövetségből egy, a Munkástanácsok elfogadta a munkaadók javaslatát, ez alapján nagy eséllyel 4 százalékkal emelkedik idén a minimálbér – olvasható a hvg.hu oldalon. A másik két szakszervezeti tömörülés, a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség továbbra is kitart az 5 százalékos emelés mellett.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, ők a tárgyaláson mindvégig tartották magukat az 5 százalékos emeléshez, ahogyan a munkaadói oldal is ragaszkodott a 4 százalékhoz. „A kormány megint nem mondott semmit” – tette hozzá.

A 4 százalékos emelés azt jelenti, hogy a minimálbér 2021 februárjától bruttó 167 ezer 400, míg a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forint lesz, ha aláírják az erről szóló megállapodást. Úgy tudjuk, a tervezetet ezekben a pillanatokban már szövegezik, aláírni leghamarabb hétfőn fogják, a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség ugyanis eddig kapott időt, hogy döntsön, hajlandó-e azt aláírni vagy sem.

A felek abban is megállapodtak, hogy a tervezetbe belekerül:

  • a szociális juttatásokból élők nem szenvednek hátrányt az elhúzódó tárgyalások miatt, a kormány jogszabály-változással lehetővé teszi, hogy visszamenőleg megkapják a különbözetet,
  • bérajánlást adnak a vállalatoknak, mennyivel emeljék idén a béreket,
  • a szociális hozzájárulási adó esetleges csökkenésével együtt tovább nő a minimálbér,
  • a magyar gazdaság féléves teljesítményét értékelik, hogy lesz-e lehetőség további emelésre.

A minimálbér összege és ezzel együtt számos szociális juttatás összege februártól emelkedhet.

Szakszervezeti becslések szerint az országban összességében nagyjából egymillió ember dolgozik a legkisebb bérekért, vagy keres csak kicsivel többet. Őket közvetlenül is érinti az idei emelés halogatása, csakúgy, mint a gyeden lévő szülőket, nagyszülőket, a munkanélkülieket, a táppénzen lévőket. Ezeket a szociális juttatásokat ugyanis mindig az aktuális minimálbér összegéhez képest állapítják meg.

A minimálbér összege ma Magyarországon bruttó 161 ezer forint.

Forrás: hvg.hu

Címke:

1 thought on “4 százalékkal emelkedhet idén a minimálbér

  1. AKIKNEK EDDIG KÉTSÉGEI VOLTAK AFELŐL, HOGY a FELCSÚTI BÉLPOKLOS és “SAJÁT LÁBON ÁLLÓ”, TOLVAJ KOMPÁNIÁJA DIREKT ÍRTJA és DOLGOZTATJA HALÁLRA ÉHBÉRÉRT a MAGYAROKAT, HOGY 2022-re az 1988-as “RÓZSADOMBI-PAKTUM” (AMI VALÓJÁBAN 1 CION-LIBERÁLIS DIKTÁTUM!!!) SZERINT VALÓSÍTHASSA + ÚJ IZRAEL ÁLLAMÁT a MÉG MINDIG MAGYAR MAGYARORSZÁGON…- AZOKNAK: ÉBRESZTŐ!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük