Mindössze 1 százalék oltatná be magát kínai vakcinával

egészség Kormány koronavírus

A magyarok leginkább a Pfizer/Biontech vakcinával oltatnák be magukat koronavírus ellen – ez derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amit a Pulzus Kutató készített a Napi.hu számára ezer ember megkérdezésével. A válaszadók 46 százaléka jelölte meg a Pfizer oltóanyagát.

A megkérdezettek 22 százaléka bármelyikkel beoltatná magát, amelyik engedélyezett, a Moderna vakcinát 5 százalék választaná, míg az Orxford-Astra Zeneca oltóanyagában 4 százalék bízik. Az orosz készítmény 2 százalékot ért el, míg a kínai csak egyet. A válaszadók egyötöde egyiket sem adatná be magának.

Bár a kínai vakcinában nincs nagy bizalom a felmérés szerint, mégis abból jöhet egy komoly szállítmány magyarországra. Orbán Viktor pénteken reggel a szokásos rádióinterjújában arról beszélt, hogy kínai vakcina van, tömegesen is tudunk belőle szerezni. Hozzátette, ehhez az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, rendben van.

Az egyébként nem derült ki a közvélemény-kutatásból, hogy melyik kínai vakcinára kérdeztek rá, mert kettő is van: az egyik a Sinovac, a másik pedig az Sinopharm. Az előbbiről nemrég derült ki, hogy 50 százalékos hatékonyságú, míg az utóbbi a hivatalos kínai közlemény szerint 79 százalékban hatékony. A kormány a Sinopharm készítményéből tervez vásárolni.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük