Karácsony: a szakadék szélén állunk

Budapest gazdaság politika

A kormány december végén a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként döntött arról, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik.

Karácsony Gergely, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) társelnöke és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnöke is – az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülése után közölte: a két szövetség a kompenzációt szorgalmazó álláspontot képviselte a kormányzat és önkormányzati szövetségek csütörtöki egyeztetésén. Ennek technikai részletei már körvonalazódnak a 25 ezer lakosúnál kisebb települések esetében, és semmi ok nincs arra, hogy ez a gyakorlat ne valósuljon meg a nagyobb települések esetében is – mondta, hozzátéve, hogy választ azonban még nem kaptak erre a felvetésre.

Semmit nem mondtak az egyeztetésen” – erről a főpolgármester az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt.

Karácsony Gergely elmondta, hogy meghallgattak egy prezentációt, ami 99 százalékban nem arról szólt, amiért ők ott voltak. Majd feltettek kérdéseket, amikre nem kaptak érdemi válaszokat.

Az iparűzési adót a bevétellel arányosan fizették a vállalkozások, ha nincs bevételük, alapból kevesebbet fizetnek – folytatta a főpolgármester. Mint mondta, a december végi bejelentés előtt pár órával látszatintézkedésre elhívtak polgármestereket, közülük egy volt, aki ellenzéki polgármester, akit kikísértek a döntés előtt.

„Ebben a helyzetben úgy tudják a politikai versenyt megnyerni, hogy ellehetetlenítik azokat a településeket, ahol másfajta politika kezd kialakulni” – fogalmazott Karácsony.

Arról is beszélt, hogy valamennyi tartaléka van a fővárosnak, azonban közel sem annyi, mint amennyit a kormány mond. Az év elejére 80 milliárd forintos lyuk keletkezett a főváros bevételei és kiadásai között. Ez az összeg viszont az iparűzési adó elvétele előtt volt. Karácsony szerint nem tudják pontosan mekkora a lyuk, de azt tudják, hogy a szakadék szélén állnak.

Elfogadtak egy olyan csomagot, ami úgy próbál spórolni, hogy azt a városlakók ne vegyék észre. „Ha Tarlós Istvánnak volt 100 forintja 2019-ben, nekünk van 60, és a maradék 40-ből 20 ott van a kormány zsebében” – árulta el a főpolgármester. Tarlós Istvánnal maradt némi kapcsolatuk, de inkább udvariassági szinten.

Forrás: ATV

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük