Őszre megroppanhat Budapest a kormányzati kivéreztetés miatt

Budapest gazdaság

Kíméletlen és hatékony a kormányzati prés: jelen állás mellett Budapesten 2021 végére nem lesz miből fizetni a béreket, leállnak a közszolgáltatások, intézményeket kell bezárni – írja a Népszava az alapján, amit a lapnak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes mondott.

Az iparűzési adót a kormány döntése értelmében lefelezik, ez a Fővárosi Önkormányzatnak 15-20 milliárd forint bevételkiesést jelent. Ezt már nem lehet betömködni, mivel az idei költségvetésben a teljes tartalékkeret 15 milliárd forint.

A főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adó bevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. – “Hiába lesz pénz az önkormányzat számláján, ha azok már kötött felhasználásúak. Például a Blaha Lujza tér felújítására kapott pántlikázott forrásokból való utalást működési kiadások fedezésére senki sem fogja aláírni. Ebben az esetben a főváros fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket.

A kormány mindeközben 36 milliárd forint szolidaritási adót vár el a fővárostól. A gépjármű- és az idegenforgalmi adót pedig tavaly is elvonta teljes egészében a kormány, és idén is így tesz.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük