Karácsony: A járvány és a kormány kilenc évvel küldik vissza az időben Budapestet

Budapest gazdaság

A város bevételeinek csökkenése és a kormányzati elvonások együtt kilenc évvel küldik vissza a várost az időben, a működési források a 2013-as szint alá kerülnek – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon a főváros 2021-es költségvetésének elkészültét bejelentve. A járvány 36 milliárdot, a válság 35 milliárdot, a kormány ezen felül 25 milliárdot vesz ki a budapestiek zsebéből jövőre – részletezte a kieséseket.

„Ami eddig természetes volt – hogy elindul a busz, hogy elviszik a szemetet, hogy van ivóvíz a csapban, hogy a zöldfelületek kezelve vannak, hogy este égnek a lámpák az utcákon –, az ebben a helyzetben már nem magától értetődő, hanem komoly erőfeszítések eredménye” – írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint az önkormányzat három fontos lépést tesz, hogy megvédje Budapestet:

  • Az önkormányzat magán kezdi a takarékosságot. Ezt szolgálja a fővárosi közszolgáltató cégek fúziója, a politikai állásokon való spórolás.
  • De ez nem elég, ezért hozzá kell nyúlni a város tartalékaihoz, mert azok felhasználásával biztosíthatók csak a budapestieknek járó közszolgáltatások.
  • Létrehozzák a Budapesti Védelmi Alapot, hogy legyen módjuk reagálni „a járvány, a válság és az Orbán-kormány kiszámíthatatlanságára”.

Az elkészült költségvetést még egyeztetik a társadalmi partnerekkel. Karácsony Gergely sajtótájékoztatón azt mondta, a büdzsét minél előbb el kell fogadni, hogy a mostani helyzetben, de a 2020-ra elfogadott számokkal induljon el a működés 2021-ben. A veszélyhelyzet miatt a polgármesterek most egy személyben gyakorolják a közgyűlések jogköreit, de Karácsony szerint nem fogadnak el olyan intézkedéseket, amelyekre a közgyűlési többség ne adná az áldását.

A főpolgármester a túlélés költségvetésének nevezte az új büdzsét. Nem csak Budapest, minden település nagy kihívásokkal néz szembe – mondta.

„2019-ben történt valami” és a főváros nettó befizetője lett a központi költségvetésnek – utalt Karácsony Gergely arra, hogy az önkormányzati választáson legyőzte a Fidesz színeiben indult Tarlós Istvánt. 2021-ben a főváros egyenlege 6 milliárd forintos mínuszban lesz a központi költségvetéssel szemben.

Forrás: HVG

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük