A kormány elkergetné a Lidl, az Aldi, a Spar és a Tesco üzleteket Magyarországról

gazdaság kereskedelem Kormány

Lázár János a Portfolio Csoport által szervezett online agrárkonferencián arról beszélt, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Ilyen lánc például az Aldi, a Lidl és a Spar is.

Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem”, mondta a korábbi kancelláriaminiszter. Úgy fogalmazott: ezt a piacot uralnunk kell, a saját érdekünkben.

Lázár szerint a következő 10 év, de leginkább a következő uniós költségvetési ciklus az utolsó lehetőség arra, hogy Magyarország erős élelmiszeriparral rendelkező, önellátó ország legyen. A koronavírus-járvány is megmutatta, hogy a függetlenség mekkora érték, mondta. Ha ezt az esélyt elszalasztja az ország, akkor a jövőben képtelen lesz magát élelmiszerrel ellátni, és importra fog szorulni húsból, tejből, tejtermékből, zöldségből és gyümölcsből is. Lengyelországot tartja követendő példának, a lengyelek azt tűzték ki célul, hogy 2021-2022-re az Európai Unió 3. legnagyobb élelmiszer-exportőre legyenek.

Hasonló mértékű növekedéshez Magyarországnak több ezer milliárd forintot kéne a mezőgazdaság fejlesztésére fordítania. Az lenne a cél, hogy a magyar feldolgozóipar megerősítésével a magyar alapanyagokat magyar cégek dolgozzák fel, magyar vállalkozások csomagolják és magyar termékként kerüljön a boltokba. Vagyis Lázár szerint 80%-ra kell felemelni a magyar tulajdonú feldolgozóipart, 80%-ra kell felemelni a magyar termelésű élelmiszer-fogyasztást és 80%-ra kell felemelni fel a nemzeti hozzájárulást.

Forrás: Telex

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük