Németh Szilárd: hétfőtől a katonák is segítik a rendőrök munkáját a közterületen

koronavírus közélet politika

Hétfőtől a katonák is segítik a rendőrök munkáját a közterületeken, részt vesznek a közrend, köznyugalom, közbiztonság fenntartásában – erről a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt hétfőn Budapesten, a Jászai Mari téren tartott sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd azt mondta: a katonák részt vesznek veszélyhelyzeti szabályok, valamint a kijárási tilalom szabályainak ellenőrzésében, továbbá az egészségügy működőképességét is segítik.

A magyar honvédség minden képességével és eszközével rendelkezésére áll a magyar embereknek, hogy az ország működőképességét és biztonságát, békéjét fenn tudjuk tartani – fogalmazott az államtitkár. Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány első szakaszában egyértelműen megmutatta az ország, hogyan kell összefogni. Az, hogy az ország „meg tudta nyerni az első félidőt”, az emberek fegyelmezettségének, az időben bevezetett kormányzati rendszabályok hatékonyságának, valamint az egészségügyben dolgozók áldozatos és kitartó munkájának volt köszönhető.

Ez most is példa kell, hogy legyen, mert azt tapasztaljuk, hogy a járvány második hullámának lefolyása sokkal agresszívebb és kiterjedtebb egész Európában – mondta, rámutatva arra, hogy a nyugat-európai egészségügyben már tapasztalható, megteltek a kórházak és nincs elég kapacitása az egészségügynek.

Az, hogy a magyar honvédség a második hullámban is részt vesz ezekben a feladatokban, annak az ismét kihirdetett veszélyhelyzet az alapja, amit a parlament 90 napra meghosszabbított.

Az egészségügyben végzett katonai feladatokról szólva azt hangsúlyozta: célja az, hogy az egészségügyi dolgozókra, az egészségügyi rendszerre egyre nehezedő terheket csökkentsék. Amellett, hogy 51 kórházban továbbra is kórházparancsnoki feladatokat látnak el, 93 kórházban kezdik meg a munkát katonák. Szakmai felügyelet mellett dolgoznak és olyan segítséget nyújtanak, amihez nem kell egészségügyi szakképesítés, így elsősorban a betegirányításban, betegkísérésben, testhőmérséklet-méréssel történő beléptetésben, adminisztrációban, számítástechnikai, anyagmozgatási, raktározási feladatokban vesznek részt – sorolta. Hozzátette: kétszáz katona egyes kiemelt intézményekben őrzés-védelmi feladatokat lát el.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük