Egészségügyi dolgozók

Tényleg kiürül az egészségügy?

Budapest egészség Kormány

Ahogy az oktatással, úgy az egészségüggyel is látványosan mostohán bánt az Orbán-kabinet az elmúlt tíz évben. Évről-évre egyre kevesebb működési támogatás, kórházbezárások (például Újpesten is), folyamatos elvándorlás figyelmen kívül hagyása… Lehet, hogy a járvány alatt mondják azt az érintettek, hogy eddig és ne tovább?

Az egészségügy átalakításának szükségessége évtizedek óta hangoztatott tény; mind strukturális, mind pénzügyi szempontból az egyik legelhanyagoltabb szegmense az országnak. Kórházépületek mennek tönkre (rendre bukkannak elő sokkoló képek a világhálón lerobbant folyosókról, penészes falakról, berohadó zuhanyzókról), az európai szinten erősen alulfizetett dolgozók a biztosabb megélhetésért cserébe külföldre, vagy más szakmákba vándorolnak át, folyamatos az eszközhiány, évente milliárdos nagyságrendben termelődik újra a kórházak adóssága a beszállítók felé. A helyzet tarthatatlan és az eddigi kormányok, a terület átalakításának politikai veszélyei miatt nem nagyon törték magukat, hogy megreformálják a működését.

Természetesen az elmúlt tíz év Fidesz-kormányzat is csak toldozott-foldozott, észszerűtlen, a szakma képviselőivel nem egyeztetett átalakításokat folytatott, a támogatás is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat: 2019-ben például az uniós átlagot jelentő 10% helyett GDP-arányosan csak 7 % jutott az állami egészségügyre, melyből 4,8 %-ot vállalt magára az állam. Ezzel párhuzamosan azonban, mintha a magánegészségügy felé próbálná terelni az embereket az a kormány, amelyik még 2008-ban 300 forint ellen szavaztatta meg a lakosságot.

Októberben jött az áttörés (?)

A 2019 decembere óta Kincses Gyula elnöksége alatt működő Magyar Orvosi Kamara egy javaslatcsomagot nyújtott be a kormánynak, mely az orvosok béremelésének tervét tartalmazta, annak érdekében, hogy a magyar orvosok fizetését a nyugati színvonalhoz közelítsék, megakadályozva a további elvándorlást. A javaslatot Orbán Viktor nyilvánosan elfogadhatónak nevezte, és ennek kapcsán az egészségügyi tárca be is nyújtott egy törvénycsomagot, ami tartalmazta a javasolt bértáblát, azonban sok mást is, amiről egyáltalán nem történt egyeztetés, és amiket a Kamara erősen aggályosnak tart, mint például:

  • Az egészségügyi dolgozók 1+1 éven át tartó átvezényelhetősége úgy, hogy ennek részletei egyáltalán nem kerültek kidolgozásra
  • Az egyéb kereső tevékenység külön engedélyhez kötése (másod- esetleg harmadállás vállalása pl. magán- vagy állami egészségügy területén)
  • A végkielégítés hátrányosabb szabályozása
  • Kollektív szerződés kötésének tilalma

A legnagyobb problémát mégis az jelenti, hogy rengeteg kérdéses részlet egyáltalán nem került kidolgozásra, így nem tudni, hogy mi lesz az a végleges forma, amit előre el kell fogadnia az orvostársadalomnak.

És nagyon sokan nem is fogadják el

A legfrissebb információk szerint, a Magyar Orvosi Kamara egy kérdőíves felmérést készített a szakmán belül, melyet közel 8000 orvos töltött ki három nap alatt. Ez alapján a törvény elutasítottsága számottevő, bár jelentős módosítások mellett 57% el tudná fogadni az új státuszt. 54% ugyan indokoltnak látja az álláshalmozások határozottabb szabályozását, ugyanakkor 98,9 % (!!!) szerint teret kell hagyni a szabad munkavállalásnak.

A legijesztőbb adat azonban a következő: a kitöltők 77% nyilatkozott úgy, hogy az eredeti formájában nem fogja aláírni az új jogviszonyt, ami ha valóban megtörténik, 5970 orvos esik ki az állami egészségügyi rendszerből, mely már így is erős szakemberhiánnyal küzd. Ebből a 77%-ból 37,4 % a magánegészségügybe menne át, de több, mint 35% az ország, vagy az ágazat elhagyását tűzte ki maga elé válaszképpen.

Ez józan ésszel is azt eredményezné, hogy ha a lakosságnak egészségügyi ellátásra lenne szüksége választhat: vagy a teljesen leépülő állami egészségügy várja, vagy a magánszolgáltatás, ami garantáltan többe kerül majd mindenkinek, mint 300 forint látogatásonként. A labda természetesen a Fidesz-kormány oldalán pattog. Tízmillió magyar állampolgár nevében is mondhatjuk, bízunk benne, hogy tíz év után, ezúttal inkább a józan ész dönt, nem pedig az eddig megszokott makacsság és erő. Hiszen anélkül, hogy túl akarnánk dramatizálni a legrosszabb eshetőséget, most tényleg emberek millióinak élete a tét…

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük