Varju László: a 2020-as költségvetés összeomlott, így a 2021-esnek sincs már értelme

gazdaság politika

A DK alelnöke szerint nem csak Magyarországot, de a magyar kormányt is felkészületlenül érte a járvány következtében kialakult válság, ugyanakkor a kormányzat a tavalyi, kedvező körülmények között tartalékolhatott volna.

Varju László az ATV Start című műsorában azt mondta: a parlamentben most a zárszámadás időszakát élik, szerinte ezt az időszakot “rózsaszín csomagba téve” gondolta Varga Mihály pénzügyminiszter előadni. A DK alelnöke szerint ugyanis 2019 az elvesztegetett lehetőségek éve volt. A politikus szerint tavaly jól működött a gazdaság, jó volt a nemzetközi környezet is, eközben viszont már figyelni kellett volna arra, hogy “előbb-utóbb jön a válság”. Erre a kormány és az MNB többször is felhívta a figyelmet, mégsem tartalákoltak semmit – tette hozzá.

Varju László úgy fogalmazott: 2020-ban, amikor bekövetkezett a válság, senki nem tudta, honnan jön a pofon, de megérkezett. Szerinte a gazadsági következményekre fel lehetett volna készülni, hogy a költségvetésből ne csak néhány vállalkozásnak, hanem sok ezreknek tudjanak segíteni.

Arra a felvetésre, hogy a család- és bértámogatásra különösen büszke a kormány, a DK alelnöke úgy reagált: ha a költségvetés teherválallási mértékét nézzük más országokéhoz képest, akkor az elenyésző. Annak ellenére, hogy a kormány arról beszélt, a GDP 20%-ának megfelelően “beszállnak”, most 10% alatt tartunk Varju szerint.

Varju László hangsúlyozta: elfogadja, hogy a pandémiás helyzetre és az abból származó gazdasági következményekre nem lehetett felkészülni, de szerinte ugyanakkor az megtörténhetett volna, hogy az állam tartalékol.

A politikus a forintárfolyammal kapcsolatban arról beszélt: a jegybank figyelte és tudomásul vette a forint romlását. Szerinte a Magyar Nemzeti Banknak van egy közvetlen érdeke ebben, ugyanis a róla szóló törvényt módosították, amelynek értelmében az MNB-nek nem kell befizetnie nyereségét a költségvetésbe. A nyereség pedig az árfolyamváltozásból, azaz az átválsátból jön – tette hozzá. Szerinte tavaly több mint 2000 milliárd forint értékű euró érkezett az országba, és nem mindegy, ezt hány forinton váltják át.

Úgy fogalmazott: annak eredményeként, hogy Magyarországot felkészületlenül érte a válság, a kormányt is felkészületlenül érte, ennek következtében most haladunk a társadalmi válság felé. Az embereknek nincs pénze, nem csak a szabadsága de a megtakarításai is elfogytak, a kormány viszont “továbbra is érzéketlen és nem segít” – mondta a DK alelnöke, hozzátéve: mivel a 2020-as költségvetés összeomlott, így már a 2021-esnek sincs értelme, újra kellene tárgyalni mindent.

Forrás: ATV

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük