Most lehet szavazni: melyik faj legyen az év hala?

környezet

Szavazásra hív mindenkit a Magyar Haltani Társaság: a tét pedig nem más, mint hogy melyik halfaj legyen az év hala 2021-ben. A társaság az őshonos halakat szeretné így népszerűsíteni. A 2020-es év hala címet egyébként a süllő nyerte elég magabiztosan: a leadott szavazatok 44 százalékát zsebelte be.

Három halfaj van jelenleg versenyben:

  • az angolna,
  • a fürge cselle,
  • és a jászkeszeg.

A társaság egy kis ismertetőt is írt, ha úgy érezné, nem tud dönteni a halfajok között:

“Az alakját és mozgását tekintve is kígyószerű, a méteres hosszt is elérő angolna különleges halunk. Annak ellenére őshonos, hogy a Sargasso-tengerben ívik, mert eredetileg természetes úton jutott vizeinkbe. Amióta a telepítése megszűnt, ritkán kerül elő, és Európa más tájain is megfogyatkozott.

Kicsiny halunk a maximum 8-10 centis fürge cselle. Eurázsiai elterjedésű faj, mely főként a hegy- és dombvidéki patakokban él, de ott sem általános. A férgektől a vízbe hulló rovarokon át az algákig és a növényi részekig, magvakig mindent elfogyaszt, ezért még a nagyon kis vízhozamú, igen szerény táplálékkínálatú vízfolyásokban is képes fennmaradni. A környezeti változásokra azonban érzékeny, állományai visszaszorulóban vannak, ezért védett.

Az ezüstös pikkelyű, rendszerint vöröses alsó úszókkal díszelgő jászkeszegáramláskedvelő faj, főként a kisebb-nagyobb folyók alföldi és dombvidéki szakaszait kedveli. Ennek köszönhetően a jelentősebb vízfolyásokban és csatornákban az ország egész területén számítani lehet rá. Főként kisebb gerinctelen állatokkal táplálkozik, s nem ritkák a 30 centit meghaladó példányai. Húsa szálkás, de sütve és főzve egyaránt ízletes.”

A Magyar Haltani Társaság december 31-én délig várja a (nem is csak) halkedvelők szavazatait.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük