Déri Tibor: Együtt jobb hellyé tudjuk tenni Újpestet!

politika Újpest

Egy év telt el a tavalyi önkormányzati választások óta, amikor is új polgármestert és új képviselő-testületet választottak az újpestiek. Déri Tibor polgármester egy év után tekintett vissza az eltelt időszakra. A bejegyzését szó szerint idézzük:

Ma egy éve, hogy az újpestiek többsége bizalmat szavazott nekem és 14 képviselőtársamnak, hogy Újpest egy jobb és igazságosabb hely legyen, ahol az emberek érezhetik, hogy valóban fontosak a város számára. Mint ahogy a latin eredetű miniszter kifejezés szolgát jelent, úgy gondolom, hogy a polgármester is a lakosság, az emberek érdekeinek szolgája kell legyen, ahelyett, hogy a saját önös érdekét nézné. Én így tekintek a polgármesteri tisztségre, ami a mai napig nagyon megtisztelő a számomra.

Minden napom kihívásokkal telt és telik még most is. Rengeteg feladattal, megoldandó helyzettel és ránk hagyott roskadozó örökséggel kell megküzdenünk. Munkánkat a történelmi koronavírus világjárvány sem könnyítette meg. A februárban még ún. „békeidőre” írt reformköltségvetésünk már a negyedik módosítás előtt áll. A kormányzati elvonások elszegényítették országszerte az önkormányzatokat, Újpesten a beszakadó iparűzési és egyéb adóbevételek idén és a következő évben is egy 2,5-2,5 milliárd forintos lyukat ütnek a költségvetésünkben.

Mindemellett az eltelt egy év az irányváltásról szólt. Arról az irányváltásról, melyre felhatalmazást kaptunk az újpestiektől. Arról, hogy a középpontban többé ne a méregdrága túlárazott gigaberuházások és a beton legyen, hanem az itt élő emberek legyenek! Megígértük, hogy emberközpontú intézkedéseket hozunk. És úgy érzem ezt be is tartottuk. Ezért indítottuk el a Nyárindító Plusz Programot, hogy bérkiegészítést kaphassanak azok, akik a legtöbbet teszik gyermekeinkért vagy a rászoruló családokért Újpesten. Döntöttünk arról is, hogy a kampányszerű krumpliosztás helyett nagyobb megbecsülést adunk szépkorú polgártársainknak és bevezettük az Újpest Megbecsülés Plusz Programot, amellyel egyszerre támogattuk a helyi vállalkozókat és újpest nyugdíjas lakosságát. 2020-tól kerületünk nyugdíjasai visszakapták a szabad döntés jogát ezáltal ő maguk dönthetnek a saját szükségleteik alapján, hogy mire használják fel az 5000 Ft-ot érő Újpest Plusz Megbecsülés utalványt az Újpesti Piac területén.Célunk továbbra is az, hogy ezekhez hasonló emberközpontú intézkedéseket alkossunk és lehetőségeinkhez képest a jövőben a meglévőket tovább szélesítsük!

Arra kaptunk felhatalmazást, hogy javítsuk az Újpesti Szakrendelő szolgáltatási színvonalát, mind orvosállományban, mind pedig a várólisták csökkentésében kézzelfogható eredményeket mutassunk fel. Óriási elmaradásokat kellett behozni: az ultrahang vizsgálatra korábban 3-4 hónapot is várni kellett, ma 10 napon belül az újpestiek már kapnak időpontot. E hét péntektől a CT- és MR-vizsgálatok is rendelkezésre állnak: daganatgyanú esetén egy héten belül el tudjuk végezni a vizsgálatokat, és gyorsan kaphatnak a betegek életmentő diagnózist. De a szakrendelő fejlesztése sem állt meg: idén 73 millió forint értékben új eszközök beszerzésére került sor, várhatóan januártól pedig a mozgásszervi rehabilitációs központ megvalósításába is bele tudunk vágni.

A szépkorú polgártásaink után az újpesti családokat is támogatni szeretnénk: az októberi testületi ülésen terjesztem elő a képviselő-testület számára az Újpesti Oltástámogatási Reformot, melynek keretében a két nagyon költséges, de talán a gyermekeink számára legfontosabb, nem kötelező oltás támogatásában szeretnénk segíteni az újpesti szülőknek. November 1-től támogatni fogunk minden rotavírus és a fertőző agyhártyagyulladás elleni oltás költségének bizonyos részét Újpesten.

Kilenc év után elindítottuk Újpesten a bérlakások építését is. Közel 30 önkormányzati bérlakás épül a Károlyi utcában az Európai Unió és az önkormányzat finanszírozásával. A projektben az új lakások építése mellett további 39 lakás újul meg. De nem álluk meg itt: korábban lakhatatlan önkormányzati bérlakásban kezdődtek meg munkálatok azért, hogy azokat újra lakhatóvá tegyük; hogy a legelesettebbeket se hagyjuk az út szélén, hogy számukra is emberhez méltó körülményeket tudjuk a jövőben biztosítani.

Szívügyem a zöld várospolitika bemutatása Újpesten: a beton helyett fákat szeretnénk ültetni – ezért hamarosan elkezdjük Újpest új zöld főterének kialakítását és a Káposztásmegyeri-parkerdő megvalósítását is. A VEKOP-program keretén belül szeretnénk eltűntetni az ún. „krízistömböt” és a helyén egy zöld közparkot létrehozni. A zöld gondolatok mentén elindult a Vadvirágos Újpest Program, amivel célunk a biodiverz zöldfelületek létrehozása. A fejlesztések terén idén és a jövőben is átgondolt lépésekre van szükség, mindig ügyelve a természet védelmére. A 2,5 milliárd forintos bevételkiesés arra késztet minket, hogy a tervezett beruházásainkat felülvizsgáljuk, és az új költségvetési keretek szempontjából fenntartható módon valósítsuk meg azokat.

Végül de nem utolsósorban: megharcolunk Újpest és Budapest egyik legfontosabb természeti kincséért, a Farkas-erdőért! Folyamatos egyeztetések zajlanak még most is az önkormányzat és a Magyar Íjász Szövetség között, hogy ne a Megyeri út – Homoktövis utca találkozásánál épüljön fel a fideszes városvezetés által ránk hagyott íjászcsarnok, hanem Újpest egyik másik pontján. Bizakodók vagyunk, és bízom benne, hogy a józan ész és a közérdek diadalmaskodik majd a gazdasági-politikai érdekek felett!

Nehéz időszak van mögöttünk, és ugyancsak ilyen előttünk, de hiszem, hogy együtt veletek jobb hellyé tudjuk tenni Újpestet, ahol az ember a legfontosabb érték!

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.