Varga Judit és Donáth Anna Tranzit Garázsvita

Varga Judit szerint Donáth Anna gyalázza a hazát Brüsszelben

Európai Unió Kormány közélet média

Már hetekkel ezelőtt beharangozták a kormányközeli Tranzit Fesztivál egyik vitáját, amelyben összeütközik egymással Varga Judit igazságügyi miniszter és Donáth Anna a Momentum EP képviselője a jogállamiság kérdésében. Bár nem a szervezőkön múlott (hiszen az eredeti esemény augusztus végére lett volna szervezve), de a téma kiválasztása teljesen időszerű volt, hiszen ezen a napon írt levelet Orbán Viktor Ursula von der Leyen asszonynak, az Európai Bizottság elnökének, amiben felszólítja, hogy váltsa le az Európai Bizottság alelnökét, Vera Jourovát, aki „beteg demokráciának” nevezte Magyarországot, aktualitást ad még a témának az is, hogy szerdán jelenik meg a Bizottság összes tagállamáról készített jogállamisági jelentés.

Aki nézte a vitát, láthatta, hogy a folyamatos egymás szavába vágás, élcelődés a másikon, főleg Varga Judit részéről elemi része volt a vitának. Ahogy az sem volt meglepő, hogy a moderátor Földi-Kovács Andrea (ex-Echo tv-s, jelenleg HírTV-s) is inkább Donáth Annát moderálta, így több alkalommal sem hagyva, hogy a fiatal politikus befejezze mondatát. Földi-Kovács a vita elején többször is megpróbált Donáth Anna szavába vágni, ezen felül még a személyeskedés sem zavarta, pedig Varga Judit többször utalt rá (vagy mondta ki nyíltan), hogy Donáth Annának inkább a brüsszeli barátaival kellene beszélgetnie, vagy árulkodnia. Földi-Kovács Andreáról érdemes megjegyezni, hogy Földi László felesége, aki a rendszerváltás előtt MSZMP-tagként még az állampárti Belügyminisztérium III/I-es csoportfőnökségén dolgozott, majd 1990 után az Információs Hivatalnál volt hírszerző. [1]

Varga Judit
Varga Judit igazságügyi miniszter / Kép: mindenszo.hu

A heves vita elején a moderátor asszony elmondta, hogy a vita során tegeződni fognak, azonban mindkét részről folyamatos kavarodás ment a magázódás és tegeződés tekintetében. A vita hiába volt a jogállamiság témakörével meghirdetve, Varga Judit részéről egyből előkerültek az olyan kérdések, mint a “miért lépnek koalícióra Gyurcsánnyal?” vagy “miért kooperálnak az antiszemita Jobbikkal?”. Amelyek általános esetben legitim kérdések lennének azonban, ha visszafelé is csak ehhez hasonló kérdések hangzottak volna el, akkor nemhogy a jogállamiság kérdése nem lett volna megvitatva, hanem több órásra is nyúlhatott volna a beszélgetés. A DK-val és a Jobbikkal való összefogás többször is fel lett hozva vádként, azonban hiába világított rá a lényegre többször is a Momentum EP-képviselője, mintha a másik fél nem tudta, vagy nem akarta volna meghallani a választ.

Donáth elmondta, hogy 2006-ban még egyáltalán nem létezett a Momentum, és soha nem mondott olyat, hogy abban az időben minden rendben lett volna az országgal, ahogyan azt sem, hogy azokhoz az időkhöz akarnak visszatérni, ha nyer az ellenzéki összefogás. Az pedig, hogy rákényszerülnek arra, hogy összefogjanak minden ellenzéki párttal, az a Fidesz által kialakított aránytalan választási törvény eredménye, amely esélyt sem ad a pártoknak az önálló érvényesülésre.

De az első politikai párbaj után, szerencsére végül előjött a jogállamiság kérdése is. Donáth Anna szerint a jogállamiságot keretrendszerként kell értelmezni, amelyben ki tudnak teljesedni az emberi jogok és a demokrácia, valamint az emberi méltóság. Varga Judit ezzel szemben arról beszélt, hogy a jogállamiságnak nincs is egyértelmű definíciója, még az alkotmányjogászok között is tudományos vita zajlik, nincs jó vagy rossz definíciója. A jogállamiság kérdésébe is belevette 2006-ot, mivel akkoriban Brüsszelben dolgozott és látta, hogy mennyire nem érdekeltek senkit az őszi események. Donáth Anna erre azt reagálta, hogy ma már nem azok az emberek ülnek Brüsszelben, mint most.

Varga Judit ezt követően kemény szavakat használt, mint például, hogy a Momentumosok miért gyalázzák a hazájukat Brüsszelben, miközben nem foglalkoznak olyan erkölcsi kérdésekkel, mint a Jobbikkal való összefogás. Továbbá azt is elmondta, hogy szerinte a Momentum bűnben fogant, hiszen elvették a magyarok álmát az olimpiával.

Donáth Anna a Momentum EP képviselője
Donáth Anna a Momentum EP képviselője / Kép: 444.hu

Donáth Anna megjegyezte, hogy ez az első alkalom, hogy létrejöhetett egy ilyen vita, és máris hazaárulónak és álomgyilkosnak nevezik a Momentumot, miközben ők csak szeretnék azoknak a véleményét képviselni akik nem a Fideszre szavaztak, és nem szabad elfelejteni, hogy a legutóbbi választáson 50 % alatt végzett a Fidesz, amellyel így kétharmadot szerzett, azonban kormányként nem képviselik az egész nemzetet, hiszen nem mennek el az ellenzék által összehívott bizottsági ülésekre, valamint rendszeresen arrogánsak és bunkók.

A jogállamisághoz visszatérve, Varga részéről elhangzott, hogy ha Brüsszel nem tud semmit bizonyítani, akkor kommunista tempóval előkerül az az állítás, hogy rossz az összkép. Donáth szerint lehet, hogy egy listán kipipálhatóak a tételek az ügyészséggel kapcsolatban, azonban ez egyáltalán nem számít, hogyha pártkatona van az élén.

Varga erre azt felelte, hogy Polt Péter nem pártkatona, hiszen nem Fidesz-tag és Donáthnak meg kellene néznie, hogy jelenleg hány politikus ellen zajlanak vizsgálatok.

A két politikusnő beszélt a felzárkóztató programokról, Varga méltatta Járóka Líviát, azonban Donáth arra terelte a vitát, hogy miért vonták meg a MET, az Igazgyöngy Alapítvány, valamint az Ámbédkar Iskola támogatását, amire Varga azt reagálta, hogy itt speciális esetekről van szó és majd más szervezetek gondjukat viselik a gyermekeknek, és ez egyébként is megfelelő hatósági eljárások szerint zajlik.

Donáth ezt követően felvetette, hogy talán el kellene gondolkodnia a kormánynak azon, hogy ennyi különböző helyről érkező, ennyi eltérő ideológiájú politikusok miért gondolják, hogy valami gond van Magyarországon. Varga erre azt mondta, hogy nem kellene annyi Guardiant, meg Spiegelt olvasniuk, és ezek a politikusok egyébként a liftben mást mondanak. Varga szerint a liberális diktatúra az oka annak, hogy az európai politikusok nem merik olyan bátran vállalni a véleményüket, mint ahogy azt a magyar kormány teszi.

A vita végén többek között szó esett arról, hogy Sargentini és “haverjai” a jelentésükkel elcsalták a szavazatszámlálást, majd arra a kérdésre, hogy miért fogadta el a Néppárt a jelentést Varga a szokásos válasszal állt elő: Európában liberális diktatúra van.

Bár Varga Judit kommunista tempót emlegetett, azonban mégis a Fidesz az, aki alig 12 órával a vita után, már az igazságügyi minisztert hozza ki győztesen, és alázza a Momentumot. Nem csak a Fidesz oldalain jelentek meg a különböző gyalázkodó posztok, hanem olyan Fideszes politikusok osztották ezeket a posztokat, mint a bukott újpesti ex-polgármester, Wintermantel Zsolt.

A vita rövidsége okán a vitapartnereknek nem volt lehetősége részletesen kifejtetni álláspontjukat a témákban, így nem jelenthető ki egyértelműen (ellentétben a Fideszes állásponttal), hogy bármelyikük is egyértelműen nyert volna. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy a moderátor elfogult volt, valamint a pálya erőteljesen Varga Judit felé lejtett, de Donáth Anna így is keményen állta sarat.

A teljes vita itt tekinthető meg:

Kiemelt kép: 444.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük