klímaváltozás, Arktisz

Klímaváltozás – 20 éven belül eltűnhet az Arktisz jege?

környezet

Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint nagyobb a baj az Északi-sark környékén, mint eddig gondolták: a melegedő tengervíz évente nagyjából egy méternyivel csökkenti a jégréteg vastagságát. A folyamat az elmúlt tíz évben a kétszeresére gyorsult, ráadásul a felszíni olvadással ellentétben egész évben kifejti a hatását.

Kutatók szerint emiatt a víz hőmérsékletének emelkedése már nagyobb károkat okoz a sarki jégrétegben, mint a légkör felmelegedése. A meleg áramlatok az Atlanti-óceánból indulnak, majd a Golf-áramlat meghosszabbításaként érkeznek északra. A meleg tengervíz miatt Norvégia északi partjairól és északnyugat-Oroszországból már eltűnt a téli parti jégréteg is.

Ezeket a melegebb áramlatokat általában egy hidegebb vízréteg választja el a jégtakarótól, de a felmelegedés fokozódásával ez megváltozik: ahogy nő az így alulra szorult víztömeg hőmérséklete, feljebb emelkedik, és eléri a jeget.

A jég eltűnésével viszont nagyobb egybefüggő vízterületek keletkeztek, amelyekben tovább melegszik a víz, ez pedig tovább gyorsítja az olvadás folyamatát.

A klímaváltozásból fakadó melegrekordok már sehol sem jelentenek újdonságot

Az Arktiszon is elképesztő időjárási jelenségeket figyeltek meg az elmúlt néhány évben: Svédország sarkvidéki területein tavaly 31 Celsius fokot mértek, az átlagos 6 fokhoz képest.

2020 áprilisában megdőlt a melegrekord az északi félgömb magasabb szélességein, vagyis a Szibériát, a Jeges-tenger vidékét és Grönland egy részét érintő területen: 9 Celsius-fokkal rúgott a korábbi évek átlaga fölé a hőmérséklet.

 Közel 200 grönlandi  gleccsert vizsgáltak a műholdas megfigyelési módszerekkel, hozzávetőlegesen egyensúlyban volt a jégveszteség és a felhalmozódás, az utóbbi években azonban felborult az egyensúly, a felszínre hulló csapadék, vagyis a hó mennyisége nem nőtt, a légköri és a tengeri hőmérséklet viszont emelkedett, a gleccserek zsugorodása pedig felgyorsult. A kutatók szerint 2000 óta évente 450-500 milliárd tonna jeget vesztettek a grönlandi gleccserek.

A grönlandi jég olvadása az elmúlt évtizedekben a becslések szerint a tengerszint-emelkedés 20-25 százalékáért felelős. Ha azonban a légköri szén-dioxid-szint tovább nő, az arány akár a 40 százalékot is elérheti. 

Kiemelt kép: 24.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük